Το εναρκτήριο λάκτισμα για δύο μεγάλα έργα έδωσε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, αλλά και τη διαμόρφωση δώδεκα νέων κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των Μεσαμπελιών και του Κορώνη Μαγαρά που αθροιστικά ξεπερνούν τα 13 στρέμματα. Πρόκειται για δύο μεγάλες παρεμβάσεις που η κάθε μια από αυτές έρχεται να δικαιώσει τη μακροχρόνια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για ασφαλή σχολικά κτήρια και για την αναβάθμιση ελεύθερων χώρων σε περιοχές με ισχυρές πολεοδομικές πιέσεις.
Ενίσχυση κτηρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας
Σε δεκαπέντε μήνες αναμένεται να έχει παραδοθεί, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπoγράφηκε χθες, το μεγάλο έργο της στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.370,749εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα αρχίσουν να εκτελούνται με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.
Με σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβασιοποίηση του έργου το οποίο δρομολογήθηκε με τον αγώνα των συλλόγων γονέων και των διευθύνσεων των συστεγαζόμενων σχολείων, στο πλευρό των οποίων στάθηκε από την πρώτη στιγμή η δημοτική παράταξη.
Όπως αναφέρει, «αρνητική ήταν τόσο η δημοτική αρχή, όσο και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, που αποδέχτηκαν τη μετάθεση της ευθύνης για την σχολική στέγη από το κράτος στο Δήμο και την συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση που έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των σχολικών κτηρίων, σε ελλείψεις συντήρησης και αναβάθμισης τους, της καθαριότητας τους κλπ.
Το γεγονός αυτό ανέδειξε με εμφατικό τρόπο ο πρόσφατος σεισμός, τον Σεπτέμβρη του 2021 και οι φθορές που υπέστησαν πάνω από 40 σχολεία, μόνο στον δήμο Ηρακλείου!».
Την ίδια στιγμή, οι διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων των 4 συστεγαζόμενων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου) εκφράζουν την ικανοποίησή τους και αισθάνονται δικαιωμένοι για την υπογραφή της σύμβασης για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου για την οποία αγωνίστηκαν πάνω από 15 χρόνια.
Όπως τονίζουν «παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν ληφθεί από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε επικοινωνία μας στις 12/5/2022 με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Ηρακλείου με βάση την τοποθέτηση της σχηματίσαμε την εικόνα ότι ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος κι ενόψει έναρξης εργασιών στο σχολικό μας συγκρότημα δεν υπάρχει ακόμα κανένας εναλλακτικός σχεδιασμός σχετικά με τον χώρο προσωρινής μετακίνησης των 2 Ειδικών Σχολείων παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις!».
Με αυτά τα δεδομένα συγκαλούν την επόμενη εβδομάδα νέα σύσκεψη στο σχολικό ώστε να προσδιοριστούν με σαφήνεια το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών (έναρξη – λήξη, χρονικό διάστημα προμήθειας οικίσκων κτλ), τα μέτρα ασφαλείας και οι όροι λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.
Επίσης να προσδιοριστεί η οριστικοποίηση του χώρου που θα μετακινηθούν προσωρινά τα 2 ειδικά σχολεία και τις προϋποθέσεις μετακίνησης (χρονικό διάστημα, συνεργεία για μεταφορές εκπαιδευτικού υλικού κτλ) και οι εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η παραμονή και των άλλων 2 σχολείων κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Μελέτη για έργο βιοκλιματικής διαμόρφωσης περιοχής Μεσαμπελιών και Κορώνη Μαγαρά
Στη διαμόρφωση δώδεκα νέων κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των Μεσαμπελιών και του Κορώνη Μαγαρά που αθροιστικά ξεπερνούν τα 13 στρέμματα προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από σχετική σύμβαση που υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός παρουσία του αντιδημάρχου Γ.Αναστασάκη. Πρόκειται για χώρους που απελευθερώθηκαν μέσα από την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν οριοθετηθεί οι κοινόχρηστες εκτάσεις που τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού.
Οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις έρχονται να αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον δύο περιοχών στις οποίες καταγράφεται έντονη οικιστική ανάπτυξη και αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όπως αυτή μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων είτε ως περιοχές πρασίνου είτε ως χώρων αναψυχής και άθλησης
Ο σχεδιασμός των νέων Κοινοχρήστων Χώρων συνεργεί καθοριστικά στην αναγέννηση της γειτονίας, στην βελτίωση του μικροκλίματος, τη μείωση του φαινομένου της αστικής νησίδας που προκαλείται από τις υποβαθμισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε πράσινες επιφάνειες εντός του αστικού ιστού. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας, της εικόνας και της ελκυστικότητας των γειτονιών.
Η μελέτη που ανατίθεται με την παρούσα σύμβαση έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό νέων Κοινοχρήστων χώρων συνολικής έκτασης 13.702,32 τ.μ.. Στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά περιλαμβάνει δύο κοινόχρηστους χώρους που οριοθετούνται βόρεια του ΒΟΑΚ και στην περιοχή Μεσαμπελιών που εκτείνεται από την νότια πλευρά του ΒΟΑΚ δυτικά της Λ. Κνωσσού περιλαμβάνει δέκα κοινόχρηστους χώρους. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε δεκαεννέα μήνες από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης.