
Οι θυελλώδεις άνεμοι υπήρξαν -σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού- η αιτία για την αποκόλληση και καταστροφή του αντιγράφου της περίφημης “τοιχογραφίας των δελφινιών”. Οι άνεμοι ήταν οπωσδήποτε πολύ ισχυροί, ωστόσο οι εικόνες από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος δημιουργούν έντονες επιφυλάξεις για την πραγματική αιτία της σημαντικής αυτής φθοράς.
Οι φύλακες και κυρίως οι ξεναγοί, οι επαγγελματίες που έχουν καθημερινή επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της χρόνιας αδιαφορίας και αμέλειας για τη συντήρηση του χώρου.
Το patris.gr φέρνει σήμερα στο φως φωτογραφίες από τον ίδιο χώρο, το χαρακτηριζόμενο ως “διαμέρισμα της βασίλισσας”, οι οποίες φανερώνουν την οικτρή κατάσταση στην οποία βίσκεται η κατασκευή.
Βαθιές ρωγμές αυλακώνουν την τοιχοποιία, ενώ η οροφή βρίσκεται σε πολύ βεβαρυμένη κατάσταση, τμήματα των σοβάδων έχουν πέσει, ενώ διακρίνονται ακόμα και υποχωρήσεις σε δομικά υλικά και η συνολική εικόνα παραπέμπει σε υψηλή πιθανότητα για εκτεταμένη ζημιά με πτώσεις και άλλων υλικών στην πρώτη τυχαία αφορμή, όπως για παράδειγμα μια μεσαία σεισμική δόνηση.
Δείτε τις φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους:
Είναι γεγονός ότι, στο πλαίσιο και της διεκδίκησης για την ένταξη της Κνωσού στο “κλαμπ” των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει δεσμευτεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμούν για μια εκτεταμένη παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της Κνωσού, όπως τόνισε χθες και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ωστόσο, αυτό το πακέτο παρεμβάσεων δεν έχει ακόμα δείξει τα αποτελέσματά του και η εικόνα είναι αυτή που μεταφέρουμε, την οποία ασφαλώς επιβεβαιώνουν και όσα δημοσιοποιούν οι επαγγελματίες που έχουν καθημερινή επαφή με τον χώρο. Το ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να τρέξουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, που οπωσδήποτε δεν μπορούν να είναι και “fast track” λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.
Ας μην ξεχνάμε και ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ουσιαστικά της τουριστικής περιόδου και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθεί πάρα πολύ η κίνηση και η επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, άρα θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες αυτές οι απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις και εργασίες. Επομένως, απαιτούνται ειδικότερες και πιο σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και για το πώς φτάσαμε στην καταστροφή της τοιχογραφίας, αλλά και στο πώς θα φτάσουμε στην αποκατάσταση του χώρου στα επίπεδα συντήρησης και ασφάλειας που απαιτεί η ιστορία του και η σπουδαιότητά του.