Οργή για την κατάρρευση της τοιχογραφίας στην Κνωσό – Από το 2003 χωρίς συντήρηση!

Ένας δυνατός θόρυβος ακούγεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με τους τουρίστες που βρίσκονταν μπροστά στην γνωστή “τοιχογραφία των δελφινιών”, να μένουν αποσβολωμένοι.

Η τοιχογραφία γίνεται θρύψαλα. Αποκολλήθηκε από τον τοίχο λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή.

«Είστε οι τελευταίοι επισκέπτες που την είδαν» δήλωσε σοκαρισμένη στους Ισπανούς τουρίστες η ξεναγός.

Ευτυχώς η ξενάγηση είχε φτάσει στο τέλος της και οι Ισπανοί επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου διατηρώντας την ψυχραιμία τους, αναχώρησαν από την Κνωσό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “τοιχογραφία των δελφινιών”, αποτελεί πιστό αντίγραφο της αυθεντικής που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η ξεναγός ειδοποίησε τους υπεύθυνους φύλακες του χώρου για το συμβάν.

Έχουν να γίνουν συντηρήσεις στις τοιχογραφίες από το 2003, είπε στην “Π” ο Μανόλης Αποστολάκης. Οι χρήστες του διαδικτύου δεν σταματούσαν να γράφουν σχόλια αγανάκτησης, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο, ένας αρχαιολογικός χώρος όπως η Κνωσός που αφήνει εκατομμύρια, να μην συντηρείται όπως θα έπρεπε.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού τη στιγμή εκείνη υπήρχαν λιγοστοί επισκέπτες καθώς ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Αμέσως αποφασίστηκε η εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου για λόγους ασφαλείας.

Όπως αναφέρει στο patris.gr, ο Μανώλης Αποστολάκης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών και κουκουναριών ενώ οι ριπές των ανέμων άγγιζαν τα 9 μποφόρ.

«Υπήρχαν λίγοι επισκέπτες και ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε για λόγους ασφάλειας. Άλλωστε ήταν λίγοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο χώρο, οι οποίοι δεν διαμαρτυρήθηκαν. Όσοι από τους επισκέπτες έχουν εισιτήρια και δεν πρόλαβαν να ξεναγηθούν λόγω των καιρικών συνθηκών μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και το Σάββατο 17 Μαΐου».

Την εκκένωση του χώρου επιβεβαίωσε, μιλώντας στο patris.gr και η Ελένη Σαμαριτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Θήρας και στη σοβαρή φθορά που υπέστη η “τοιχογραφία των δελφινιών”. «Την ώρα που οι άνεμοι ενισχύθηκαν δεν υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο. Ήταν κυρίως ιδιωτικές ξεναγήσεις και κανείς τους δεν διαμαρτυρήθηκε».