Την εσωτερική αλληλογραφία που είχε με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης από την οποία προκύπτει ότι η εισήγηση του για τη δημιουργία Ιδρύματος διαχείρισης του κληροδοτήματος Πανανείου είχε προπορευτεί πολύ νωρίτερα από την παρέμβαση της παράταξης «Ηράκλειο η Πόλη μας» για το ίδιο θέμα που έγινε αρκετές μέρες μετά.
Ειδικότερα σε ενημερωτικό κείμενο του αντιδημάρχου προς το δήμαρχο Β. Λαμπρινό ο κ. Βασιλάκης αναφέρει:
«Με νέα ανακοίνωσή της η παράταξη “Ηράκλειο, η πόλη μας” επιμένει ότι το θέμα της δημιουργίας Ιδρύματος, που θα διαχειρίζεται το κληροδότημα Πανανείου εντάχθηκε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την ανακίνησή του από τον κ. Μιχάλη Καραμαλάκη. Σας κοινοποιώ μήνυμά μου της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2023 προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, με το οποίο στέλνω συνημμένο σχέδιο πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύσταση Πανανείου Δημοτικού Ιδρύματος και παρακαλώ για την άποψή του. Η παρέμβαση της παράταξης “Ηράκλειο, η πόλη μας” έγινε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023».
Ο κ. Βασιλάκης εξηγεί ότι ένα τόσο σημαντικό, σύνθετο και νομικά πολύπλοκο ζήτημα, όπως είναι η σύσταση Ιδρύματος διαχείρισης κληροδοτημάτων δεν μπορεί να διαμορφώνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ακριβώς επειδή η σύνταξη του απαιτεί εκτός των άλλων σχολαστική έρευνα και μελέτη της δαιδαλώδους νομοθεσίας αλλά και ενδελεχή διερεύνηση των ίδιων των κληροδοτημάτων που για να ολοκληρωθεί απαιτήθηκε πολλών χρόνων συντονισμένη προεργασία. Αρκεί να δει κανείς στο σχέδιο της εισήγησης το οικονομικό σκέλος της και τον υπολογισμό των εισπράξεων από την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων που αριθμούν ένα ποσό της τάξεως του 1,6 εκ ευρώ.
Επίσης για να διαπιστώσει το εύρος της δουλειάς που έγινε σε βάθος χρόνου μπορεί να δει την αποτύπωση που έχει γίνει στα κληροδοτήματα που όπως αναφέρει η εισήγηση, «το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας έχει καταγράψει το σύνολο των διαθηκών και δωρητηρίων συμβολαίων και τους όρους που περιλαμβάνονται σε ορισμένα από αυτά.
Όπως φαίνεται «τα ακίνητα είναι 81, οι γνωστοί διαθέτες ή δωρητές 25, καθώς ορισμένοι από αυτούς δώρισαν περισσότερα του ενός ακίνητα ενώ υπάρχουν και κάποια ακίνητα, των οποίων αγνοούνται οι διαθέτες». Επίσης από την εισήγηση προκύπτει ότι υπάρχουν κληροδοτήματα από άγνωστους διαθέτες των οποίων η βούληση είναι άγνωστη σε σχέση με τον τρόπο αξιοποίησής τους ενώ υπάρχουν και διαθέτες που δεν βάζουν όρους σε σχέση με το πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητάτους.
Να θυμήσουμε ότι στην εισήγηση του ο κ. Βασιλάκης πρότεινε ως σκοπούς του Πανανείου Ιδρύματος, «τη μέριμνα για τη λειτουργία της οικίας Ζητάκη ως χώρου παροχής υπηρεσιών υγείας. Τη στήριξη των δομών Υγείας αλλά και των Κοινωνικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών δομών του Δήμου Ηρακλείου όπως: Κοινωνικά Ιατρεία, συμπεριλαμβανομένης και της οικίας Ζητάκη, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ιδιαίτερα αυτά που δέχονται παιδιά με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Δήμου Μαλεβιζίου στον Σκαφιδαρά,
που λειτουργεί επί ακινήτου του Πανανείου και δέχεται παιδιά και από τον Δήμο Ηρακλείου, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Αστέγων, Δημοτικά Συσσίτια, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και γενικά δημοτικές Υγειονομικές, Κοινωνικές, Πολιτιστικές και Αθλητικές δομές.
Τη δημιουργία νέων δομών Υγείας αλλά και νέων Κοινωνικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών δομών. Την ενίσχυση δράσεων και εκδηλώσεων, που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, μόνιμων και προσωρινών (επισκεπτών, προσφύγων ή μεταναστών). Την καλύτερη διατροφή, ανακούφιση και στήριξη των πλέον ευάλωτων εξ αυτών».