θέσεις στάθμευσης

Στο κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου κατατίθενται οι αιτήσεις για τη διάθεση καρτών σταθερής στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, ετοιμάζεται να προχωρήσει η δημοτική Αρχή. Για την ακρίβεια, γίνονται σκέψεις να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο τέλος του μήνα, καθώς εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του κέντρου έχει διεκπεραιώσει την κατάθεση των αιτήσεων.

Αυτό τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι «από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, από τις οποίες θα προκύψουν και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις χωροθετήσεις των περιοχών που δεσμεύονται για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων του κέντρου της πόλης».

Από την επεξεργασία αυτή θα προκύψουν εκτός των άλλων στοιχεία για το ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με άλλες και ασφαλώς αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί η δημοτική Αρχή, που θα κληθεί να εξισορροπήσει τη διαχείριση των θέσεων που θα διατεθούν

. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των καρτών είναι φλέγον, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τη δεύτερη φορά που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου είναι διπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό που κατατέθηκε την πρώτη φορά.

Την ίδια στιγμή, με παρέμβασή της στο επίμαχο θέμα η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου καλεί τη δημοτική Αρχή να εφαρμόσει αποφασιστικά την κανονιστική διάταξη για το παρκάρισμα των μόνιμων κατοίκων του ιστορικού ιστού.

Χαρακτηριστικά  οι εκπρόσωποί της αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών έχουν εγκριθεί 851 κάρτες παρκαρίσματος μονίμου κατοίκου κέντρου. Εκκρεμούν για εξέταση 250 περίπου ακόμα αιτήσεις. Έχουν απορριφθεί  158 λόγω έλλειψης κάποιων δικαιολογητικών ή λόγω αντιφάσεων στα δικαιολογητικά έγγραφα.

Η Συντονιστική Επιτροπή  σημειώνει ότι «το κυριότερο πρόβλημα είναι πως συνεχίζεται η κατάληψη (σε μικρότερο βαθμό, βέβαια) πολλών θέσεων με μπλε διαγράμμιση από αυτοκίνητα χωρίς κάρτα μόνιμου κατοίκου κέντρου, επομένως παράνομα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχουν διαμαρτυρίες από κατόχους κάρτας στάθμευσης μονίμου κατοίκου κέντρου πως σε κάποιες περιοχές οι διαθέσιμες θέσεις με τη μπλε διαγράμμιση είναι πολύ λίγες και λίγοι μόνο κάτοικοι της γειτονιάς εξυπηρετούνται. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λίγες) παρατηρήθηκε κατάληψη θέσεων από δίκυκλα. Υπήρξαν παρατηρήσεις πως το βράδυ δεν είναι καλά ορατές οι μπλε γραμμές. (Πιστεύουμε κι εμείς πως θα πρέπει να γίνει μια βελτίωση από το δήμο).

Πιο συχνή είναι η διαμαρτυρία για κατάληψη των διαγραμμισμένων θέσεων από μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να αναγκάζονται να ψάχνουν άλλα σημεία εκτός αυτών και να αναιρείται η ουσία του μέτρου. Εδώ χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση. Απαιτούμε  από τις δημοτικές υπηρεσίες και την τροχαία να υπερασπίσουν τις θέσεις στάθμευσης των μονίμων κατοίκων.  Όπως έχει γίνει πια συνείδηση, για την πλειοψηφία των οδηγών του Ηρακλείου πως δεν πρέπει να καταλαμβάνουν τις θέσεις που προορίζονται για ανάπηρους, έτσι πρέπει να γίνει και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Άλλωστε, υποτίθεται πως σύντομα θα εφαρμοστούν μέτρα που θα περιορίσουν την κίνηση οχημάτων στο κέντρο της πόλης (που ήδη τώρα το καλοκαίρι είναι σχετικά μειωμένη λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης). Καλούμε τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει άμεσα τη διακήρυξή της για δρομολόγηση  ηλεκτροκίνητων μίνι λεωφορείων για τη μετακίνηση εργαζομένων που έρχονται από την περιφέρεια του Ηρακλείου μέσα στην Παλιά Πόλη για καθημερινή εργασία, ώστε να μη χρειάζονται να έρχονται με τα Ι.Χ. μέσα στο κέντρο.  Θα πρέπει επίσης να μεριμνήσει να λειτουργήσουν  τα περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ στις παρυφές του κέντρου.

Εδώ να τονίσουμε πως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κέντρο τη δημιουργούν μετακινήσεις Ι.Χ. μη αναγκαίες (προς καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες της παραλίας). Πρόκειται για κακή συνήθεια που αποβαίνει  εις βάρος όλων μας. Μετακινήσεις μερικών εκατοντάδων μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν με τα πόδια ή με ποδήλατο με άνεση».