Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των εργοληπτών που «παγώνουν» τους διαγωνισμούς στη Θεσσαλία
Σκληραίνει η κόντρα της κυβέρνησης με τους μικρομεσαίους εργολήπτες, καθώς το Υπουργείο Υποδομών βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με τις παρενέργειες των επιλογών του, βλέποντας να μπαίνουν στον «πάγο» οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση της σκληρά δοκιμαζόμενης Θεσσαλίας, αφού με απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν εργοληπτικές εταιρείες της 6ης τάξης.
Την ίδια στιγμή ο μικρομεσαίος εργοληπτικός κλάδος δεν κρύβει την αγωνία του για την επόμενη μέρα, καθώς αυτό το οποίο διαφαίνεται, είναι ότι δεν υπάρχουν νέα έργα προς δημοπράτηση και το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα γίνει όταν τελειώσουν τα έργα που σήμερα υλοποιούν.
Οι εργολήπτες σχολιάζουν δηκτικά την «πρωτοφανή αφασία» της κυβέρνησης που, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, εξακολουθεί να κρατά κλειστό το δρόμο για την αναβάθμιση των πτυχίων τους, αφού το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει η σύνθεση των ελάχιστων εταιρειών της 7ης τάξης που μονοπωλούν και τη μερίδα του λέοντος στα έργα.
Ωστόσο, η αμετάβλητη πολιτική τακτική των αποκλεισμών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου με επιλογή του Υπουργείου ενοποιήθηκαν τα έργα αποκατάστασης που πρέπει να υλοποιηθούν και κλήθηκαν με προσκλήσεις μόνο οι τέσσερις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες.
Για την ακρίβεια το Υπουργείο επέλεξε να προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης με πρόσκληση μόνον στις εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Aktor, Άβαξ και ΜΕΤΚΑ, μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, με τις προσφεύγουσες εταιρείες να χαρακτηρίζουν την εν λόγω απόφαση καταχρηστική.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής να «παγώνει» κάθε διαδικασία ανάθεσης τουλάχιστον έως τις 31 Ιανουαρίου και έπεται συνέχεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει καταγγείλει το Συντονιστικό Όργανο των εργοληπτικών οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ, «για το Υπουργείο υπάρχουν μόνο τέσσερις εταιρείες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα δημοπρατούμενα έργα στη χώρα, οι οποίες, λειτουργώντας και υπό ένα συνεργατικό περιβάλλον, έχουν εξασφαλίσει υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, με πολύ ευνοϊκούς όρους, αποκτώντας σχεδόν όλο το μερίδιο της συνολικής αγοράς, με την ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου».
Οι εργοληπτικές οργανώσεις έχουν αφήσει σαφώς να διαφανεί ότι οι προσφυγές είναι μονόδρομος, αφού η κυβέρνηση δεν αφήνει άλλα περιθώρια, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πρόταγμα να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών μελών τους.
Όπως έχουν αποσαφηνίσει, ο αγώνας των εργοληπτών θα συνεχιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο για να σταματήσει η πρωτοφανής αντιμετώπιση που υπάρχει από το Υπουργείο στις εταιρείες έκτης τάξεως και κάτω. Είναι πραγματικά απαράδεκτο το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά δεν τηρείται μία στοιχειώδης κατανομή των δημοσίων έργων σε όλη την πυραμίδα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.