Κίνδυνος για ασθενείς: Εξώδικο ακτινολόγων – τεχνολόγων στις διοικήσεις Βενιζελείου και 7ης ΥΠΕ Κρήτης
Image Online

Στους κινδύνους που υπάρχουν για τους ασθενείς, λόγω της υποστελέχωσης του κλασσικού ακτινολογικού τμήματος του Βενιζελείου, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εφημερίες του νοσοκομείου, αναφέρονται οι ακτινολόγοι-τεχνολόγοι, που ζητούν επιπλέον 8 άτομα αυτής της ειδικότητας από τις διοικήσεις του Βενιζελείου και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στις οποίες έστειλαν εξώδικο.

Γιατί 6 συνάδελφοί μας δεν έχουν πλήρες ωράριο

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι από το καλοκαίρι του 2024, υπηρεσία κανονικού ωραρίου, εφημεριών και νυχτερινής βάρδιας μπορούν να παρέχουν μόνο 10 ακτινολόγοι-τεχνολόγοι, διότι υπάρχουν άλλοι 6 που δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Δύο παίρνουν τις άδειές τους γιατί βρίσκονται προ συνταξιοδότησης, ένας κάνει μειωμένα ωράρια λόγω πρόσληψής του μέσω Ο.Α.Ε.Δ, δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ένας μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Σητείας και ένας με παιδί ΑμεΑ έχει -νόμιμα- μειωμένο ωράριο εργασίας.

Τονίζουν ότι «η έλλειψη προσωπικού στο τμήμα οδηγεί στην αδυναμία ταυτόχρονης παρουσίας και κάλυψης από 2 τεχνολόγους σε 3 διαφορετικά σημεία δηλαδή: του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, των κλινικών και του χειρουργείου κατά τις εσωτερικές εφημερίες του νοσοκομείου τα Σάββατα και τις Κυριακές, αλλά και στις νυχτερινές βάρδιες τόσο των γενικών όσο και των εσωτερικών εφημεριών».

Στην πράξη, παρατηρείται στις κλειστές εφημερίες να υπάρχει μόνο ένας που καλύπτει τις ανάγκες όλων των κλινικών (μονάδα νεογνών, εντατική ενηλίκων αλλά και τις υπόλοιπες κλινικές), με συνέπεια κατά την απουσία τους από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, προκειμένου να παραστούν στο χειρουργείο, να μένουν ακάλυπτα τόσο το τμήμα τους (κίνδυνοι που αφορούν την ασφάλεια των μηχανημάτων), όσο και τα υπόλοιπα τμήματα.

Έτσι δημιουργείται ο κίνδυνος, σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, να μην μπορεί έγκαιρα ο ασθενής να εξυπηρετηθεί, αφού το τμήμα είναι κλειστό εκείνη την ώρα και είναι ανθρωπίνως αδύνατον δύο τεχνολόγοι, να βρίσκονται ταυτόχρονα στο χειρουργείο, στην κλινική και στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

«Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας του υποστελεχωμένου ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς και ελλειπούς ασφάλειας για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό», υπογραμμίζουν.

Η υπερέκθεσή μας στην ακτινοβολία

Προσθέτουν ακόμη ότι «κίνδυνοι σχετικοί με την υγεία προκύπτουν και για τους ίδιους τους εργαζόμενους από τη διαρκή εξάντληση και κόπωση, την επί της ουσίας κατάργηση των αδειών και των ρεπό, αλλά κυρίως από την υπερέκθεσή τους στην ακτινοβολία.

Μεταξύ άλλων στο εξώδικο επισημαίνουν:

Το εξώδικο που έστειλαν στις Διοικήσεις 7ης ΥΠΕ Κρήτης και Βενιζελείου

«Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία αίθουσα με ακτινοσκοπικό μηχάνημα που το χειρίζονται μόνο ιατροί ακτινολόγοι για να πραγματοποιούν εξετάσεις, στις οποίες δεν λαμβάνουμε μέρος και δεν γνωρίζουμε τη λειτουργία του. Στο νοσοκομείο μας -εξ’ άλλου- υπάρχουν άλλα δύο κλειστά τμήματα, που χρησιμοποιούν ακτινοσκοπικά μηχανήματα, στα οποία δεν έχουμε συμμετοχή.

Πρόκειται για το αιμοδυναμικό και το γαστρεντερολογικό, όπου τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα τα χειρίζονται οι ιατροί με το προσωπικό τους. Τίθεται εύλογα λοιπόν το ερώτημα για ποιο λόγο να καλούμαστε στο χειρουργείο, που είναι και αυτό κλειστό τμήμα και να αφήνουμε το δικό μας τμήμα ακάλυπτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 άτομα

Και συνεχίζουν:

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, τους οποίους μπορούμε να αποδείξουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί, με έγγραφα και μάρτυρες και για να εκλείψουν οι κίνδυνοι από τη μη εύρυθμη λειτουργία του κλασσικού ακτινολογικού τμήματος του Βενιζέλειου – Πανάνειου Νοσοκομείου για ασθενείς, προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καλούμε άμεσα τους αρμόδιους να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την πρόσληψη τουλάχιστον 8 τεχνολόγων – ακτινολόγων και την παρουσία ιατρού ακτινολόγου στα χειρουργεία, τον οποίο θα συνεπικουρούμε όποτε υπάρχει ανάγκη ακτινοσκόπησης ασθενούς, όπως εκ του Νόμου προβλέπεται».