Κινδυνεύει η Σούδα από τους πυραύλους του Ιράν; Ο άνθρωπος του Τραμπ και η λογική Βενεζουέλας – Πρώτες εκτιμήσεις στο patris.gr

Το αιφνιδιαστικό χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου «πάγωσε» τον πλανήτη ενώ η 1η Μαρτίου 2026 ξημέρωσε με την διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε απόλυτη αμηχανία με τις εκατέρωθεν απειλές για πιθανή γενίκευση.

Ο σύμβουλος του Χαμενεΐ, Λαριτζάνι ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον θάνατο του Χαμινεΐ ενώ ο Τραμπ πέρασε πλέον στο δόγμα του «σοκ» λέγοντας ότι αν αυτό συμβεί τότε οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν με τέτοια δύναμη που δεν έχει δει ποτέ κανένας. Ήδη πυραυλικά συστήματα και drones έχουν χτυπήσει σε βάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στον Κόλπο, στο στόχαστρο βρίσκονται όλες οι αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις και στο βάθος προφανώς και η Σούδα.

Τελικά μήπως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο χείλος ενός μεγάλου παγκόσμιου πολέμου αν τελικά το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα και ο Τραμπ κάνει πραγματικότητα την απειλή του ή ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιλέξει να ακολουθήσει ένα ολιγοήμερο σοκ, βρει τον άνθρωπό του και κλείσει την υπόθεση όπως με τη Βενεζουέλα; Πόσο θα πρέπει εδώ στην Κρήτη να μας ανησυχεί η ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής λόγω Σούδας;

Ο πτέραρχος ε.α Αθανάσιος Παπανικολάου μιλώντας στο patris.gr απάντησε σε όλα αυτά λέγοντας ότι δεν θα συμβεί τίποτα με τη Σούδα διασκεδάζοντας κάθε ανησυχία που μπορεί να έχουν οι Κρητικοί, ανέφερε ότι ο Τραμπ ψάχνει τον άνθρωπό του, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει γενίκευση της σύρραξης και πως σε ένα τριήμερο θα τελειώσουν όλα όπως με τη Βενεζουέλα εκτός κι αν η Αμερική θέλει να χτυπήσει εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του στο patris.gr είναι οι εξής:

«Δεν θα οδηγήσει σε γενικευμένες εξελίξεις γιατί δεν έχει υποστηρικτές το Ιράν. Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής της αλλαγής για τους Αμερικάνους ποιος θα αναλάβει από εδώ και πέρα μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ που να μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα. Ο γιος του Σάχη, ο Παχλαβί δεν φαίνεται ότι είναι αυτός που θέλουν οι Αμερικάνοι, νομίζω ότι ψάχνουν κάποιον άλλο. Ίσως μέσα από τους Φρουρούς της Επανάστασης που όμως θα κάνουν το χατίρι της Αμερικής με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς. Είμαστε σε μια φάση λοιπόν που οι Αμερικάνοι ψάχνουν τον άνθρωπό τους για το Ιράν.

Ο γιος του Σάχη, ο Παχλαβί δεν φαίνεται ότι είναι αυτός που θέλουν οι Αμερικάνοι, νομίζω ότι ψάχνουν κάποιον άλλο

Eκτιμώ ότι σε ένα τριήμερo θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα η Αμερική. Η διάθεση αυτή για γρήγορη διευθέτηση φαίνεται και από τις δηλώσεις Τραμπ ότι το πλήγμα του θα είναι πρωτοφανές αν τολμήσει κάποιος αντίποινα.

Αν τώρα όμως θέλει να χτυπήσει εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων χρειάζεται χρόνος 2-3 εβδομάδες και μπορεί να σκοτωθούν Αμερικανοί γεγονός που θα είναι κόστος για τον Τραμπ και δεν το θέλει αφού τώρα του βγαίνει όπως ακριβώς το σχεδίαζε.

Συνεπώς όλα μάλλον φαίνεται να γίνονται πολύ γρήγορα για να κλείσει την υπόθεση αυτή όπως έκανε και με τη Βενεζουέλα. Από την άλλη πιέζουν για οριστικές λύσεις οι Ισραηλινοί. Εκεί θα δούμε πως θα το χειριστεί. Τώρα για τις εκρήξεις στα Ηνωμένα Εμιράτα θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράπλευρες απώλειες, δεν τους πολυνοιάζει ότι θα χαλάσουν οι σχέσεις γιατί ούτως ή άλλως υπήρχε μια ανταγωνιστική διάθεση».

Θεωρητικά είναι στόχος αλλά ακόμη και να εξαπολύσουν βαλλιστικό περνάει πάνω από Ισραήλ και Κύπρο και δεν φτάνει εύκολα

Στο ερώτημα τι θα συμβεί με τη Σούδα αφού η Βάση στη Δυτική Κρήτη είναι θεωρητικά στόχος ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι δεν θα συμβεί τίποτα. «Η Σούδα είναι πάρα πολύ μακριά για να γίνει στόχος των Ιρανών. Θεωρητικά είναι στόχος αλλά ακόμη και να εξαπολύσουν βαλλιστικό περνάει πάνω από Ισραήλ και Κύπρο και δεν φτάνει εύκολα γιατί υπάρχει υπερ – αρκετός χρόνος αντίδρασης λόγω απόστασης» κατέληξε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο patris.gr.