Υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες; Θα περίμενε κανείς ότι το ερώτημα θα ήταν ρητορικό και πως οι ίδιες οι τράπεζες θα είχαν λύσει το θέμα με τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία των πελατών τους. Μία ακόμα περίπτωση όμως δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στο χαώδη και χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής απάτης.
Ηρακλειώτης ο οποίος είναι πολύ προσεκτικός όταν δίνει και γενικότερα χρησιμοποιεί την χρεωστική του κάρτα, διαπίστωσε ότι έπεσε θύμα απατεώνων, οι οποίοι – άγνωστο πώς- χρησιμοποίησαν την χρεωστική του κάρτα για να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Η χρέωση, όπως αναγράφει στο λογαριασμο της τράπεζας, φαίνεται να έγινε στη Σόφια της Βουλγαρίας και σε έναν ιστότοπο με την ονομασία “gameland”. Ο ίδιος όμως δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και δεν έχει ποτέ μπει σε ιστοσελίδες αυτού του είδους.
Σε επικοινωνία που είχε με την τράπεζα, ο υπάλληλος του ανέφερε ότι ίσως κάποιος σε προηγούμενη νόμιμη συναλλαγή να είχε κρατήσει κωδικούς και στοιχεία. Και είναι να απορεί κανείς, εάν υπάρχουν τρόποι “αυτοπροστασίας”, αφού και στις «σοβαρές» επιχειρήσεις μπορεί να υπάρξει κάποιος που θα σκεφτεί να σου κάνει τη … ζημιά.
Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχασε… Είναι και η ταλαιπωρία, καθώς όταν δηλωθεί η απάτη και ζητηθεί ακύρωση της κάρτας, ο πολίτης είναι διπλά χαμένος. Κι αυτό γιατί με το ποσό που του άρπαξαν οι επιτήδειοι, θα πρέπει να τρέχει στην τράπεζα, αφού προηγουμένως έχει συγκεντρώσει κάποια δικαιολογητικά.
Σε δηλώσεις του στην «Π» το θύμα της απάτης ανέφερε ότι τη διαπίστωσε άμεσα και τηλεφώνησε σε εκπρόσωπο της τράπεζας, αναφέροντάς του ότι είναι πολύ προσεκτικός στις συναλλαγές. Η συναλλαγή έγινε στις 31/12/2022 και εμφανίστηκε στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό μόλις χθες.
«Ίσως κάνατε κάποια συναλλαγή που θα θεωρούσατε ότι υπάρχει ασφάλεια και κράτησαν τους κωδικούς» είπε ο τραπεζικός υπάλληλος. Στην ερώτηση για ποιο λόγο η τράπεζα δεν ενημέρωσε για τις αγορές αυτές, απάντηση δεν πήρε. «
Μου είπε μόνο να κάνω αίτημα αμφισβήτησης, το οποίο θα εξεταστεί και θα λάβω απάντηση σε περίπου ένα μήνα». Ωστόσο, στελέχη τραπεζών με τα οποία συνομιλήσαμε ανέφεραν ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη προστασία από τις τράπεζες, που κι εκείνες θα πρέπει να δουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Όπως μας είπαν, ίσως οι πιο ασφαλείς αγορές γίνονται με προπληρωμένες κάρτες, στις οποίες μπορεί ο καθένας να βάλει ένα συγκεκριμένο ποσό και να κάνει τις αγορές του».