Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης θα εγγυηθεί τη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στην Κρήτη. Αυτό ανακοινώθηκε μαζί με τους κανόνες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή από τον κ.Αλιβιζάτο.
Οι κάλπες θα στηθούν στις 5 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 12 Νοεμβρίου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου και οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταβάλλουν ένα παράβολο της τάξης των 2.000 ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου να προσκομίζουν 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 περιφέρειες της χώρας με μίνιμουμ τις 50 υπογραφές σε κάθε περιφέρεια. Οι υποψηφιότητες θα επικυρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Για το φλέγον θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν υπάρχει απόφαση λόγω των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί για την εξασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση της η επιτροπή επισημαίνει ότι «έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από τη δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου».

Σε ό,τι αφορά τα debate μεταξύ των υποψηφίων, δεν υπάρχει απόφαση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Επιτροπή ενθαρρύνει και –αν της ζητηθεί- συνδράμει στην διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη, ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου».

Για τη συμμετοχή στη ψηφοφορία όπως αναφέρεται «οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 4 το πολύ ευρώ. Η επιτροπή επιφυλάσσεται να καθορίσει το ακριβές ύψος της εισφοράς, προβλέποντας μικρότερο ποσό για νέους και ανέργους. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας».

Επίσης με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, «σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Με ευθύνη της Επιτροπής ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα».

Τα μέλη της επιτροπής

Μέλη της Επιτροπής
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Πρόεδρος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ
Παντελής Αβραμίδης, επιχειρηματίας.
Γιάννης Αναστασάκος, επιχειρηματίας, ειδικός πληροφορικής.
Πάνος Αναστασιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τάκης Αναστόπουλος, διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος.
Μανώλης Βελεγράκης, δικηγόρος.
Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός.
Θεόδωρος Καρούνος, ερευνητής ΕΜΠ.
Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Θανάσης Λεβέντης, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ.
Αχιλλέας Μητσός, γενικός διευθυντής ε.τ. Ευρωπ. Επιτροπής.
Νίκος Μπίστης, πρώην υφυπουργός.
Κώστας Πανταζής, δικηγόρος .
Λίνα Παπαδοπούλου, αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ.
Σπυριδούλα Πρεσβεία, πρ. ανεισαγγελεύς Εφετών.
Δημήτρης Ρέππας, πρώην Υπουργός.
Νίκος Στυλιανίδης, δικηγόρος.
Πέτρος Σφηκάκης, δικηγόρος.
Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ .
Κώστας Τριάντης, επ. καθηγητής ΕΚΠΑ.
Λουκάς Τσούκαλης, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ.
Νίκος Φαλδαμής, οικονομολόγος.

Επιτροπή ανά περιφερειες

Εκπρόσωποι Επιτροπής κατά Περιφέρεια
1. Περιφέρεια Κρήτης:
Άρης Ροζάκης, Πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Ηρακλείου
2. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Μάκης Παρασκευόπουλος, πρώην δήμαρχος Πύργου
3. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Μιχάλης Τιμοσίδης, πρώην βουλευτής.
4. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Βλατάς, πρώην βουλευτής.
5. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη): Γιώργος Λυσσαρίδης, πρώην γ.γ. Αθλητισμού.
6. Περιφέρεια Ηπείρου: Μιχάλης Ράπτης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.
7. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τάσος Αποστολόπουλος, πρώην περιφερειάρχης
8. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Γ. Βασιλόπουλος, πρώην δήμαρχος Ιθάκης.
9. Περιφέρεια Θεσσαλίας: Λεωνίδας Αλατάς, πολιτικός μηχανικός .
10. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Στέλιος Καμπούρης, εκπαιδευτικός, πρώην νομαρχιακό σύμβουλος.
11. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Κατσούλης, πρώην δήμαρχος Αυλώνας.
12. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Φώτης Χατζηδιάκος, δήμαρχος Ρόδου.
13. Περιφέρεια Αττικής:
Νίκος Αλαμπάνος, ελεγκτής ΕΣ.
Ανδρέας Ανδρεόπουλος, πρώην πρύτανης ΕΜΠ.
Αντώνης Δημόπουλος, πρώην γ.γρ. Υπουργείου Υγείας.
Ηλίας Δόλγερας, δημόσιος υπάλληλος .
Παναγιώτης Καλατζής, δικηγόρος.
Παναγιώτης Μαΐστρος, πρώην γ.γ. δημόσιας διοίκησης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ: Στην αφετηρία της κούρσας και ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε χθες το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού υπογραμμίζει τη συνεισφορά της παράταξής του στην πολιτική ζωή, τονίζει ότι τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. «Να σπάσουμε τα φράγματα. Να σπείρουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε νέα χωράφια.

Να δουν οι πολίτες της λογικής – σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κυρίως οι νέοι – ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να κάνουμε όλοι μαζί τη μεγάλη υπέρβαση.

Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους. Αποφάσισα, λοιπόν, να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος».

Ο κ. Θεοδωράκης «καταθέτει» το πολιτικό στίγμα που εκτιμά ο ίδιος ότι θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας. Όπως τονίζει: «Το σχέδιό μου είναι απλό: Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα! Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι προτεραιότητες είναι χαρτογραφημένες:
– Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων
– Το Δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο
– Οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή

Οι πολίτες πρέπει να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας. Πρέπει να χτίσουμε, σε νέες βάσεις, μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί».
Επίσης αναφέρει ότι έως τον Νοέμβριο θα προσπαθήσει να περπατήσει όλους τους δρόμους της Αθήνας, τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας για να συζητήσει με όλους. «Μπορούμε να καταφέρουμε: Να συναντηθούμε και να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας.
Αρκεί να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά» καταλήγει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο.