ΚΛΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Μπορεί το κέντρο του Ηρακλείου να αναπλάστηκε με ένα ευρύτατο δίκτυο πεζοδρόμων, όμως οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας εξελίσσονται στα γνώριμα υψηλά επίπεδα γεγονός που αποτυπώνει το οξύ πρόβλημα της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας ξεπερνούν τις 5.000 οι παραβάσεις που καταγράφηκαν μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, με τις κλήσεις και τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να έχουν την τιμητική τους καθώς φτάνουν τις 4.600.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Παττακός εκτιμά ότι οι κλήσεις που θα είχαν χρεωθεί, θα ήταν διπλάσιες εάν η Δημοτική Αστυνομία είχε μεγαλύτερη δύναμη σε προσωπικό διευκρινίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κλήσεων κόβεται στο κέντρο της πόλης σε όλη την έκταση του ιστορικού ιστού.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης μέσα από τις ευρύτατες πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις και το ποσοστό ρύπων στην πόλη να έχει μειωθεί σε ποσοστό 30%, ωστόσο  ο αριθμός των κλήσεων δεν μειώνεται αλλά εξελίσσεται δυναμικά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχει αποφορτιστεί το πρόβλημα που αφορά  στην κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν έχει αποτρέψει την παράνομη κατάληψη των πεζόδρομων από οχήματα που σταθμεύουν πάνω στους πεζόδρομους.

Και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο όταν κάποιος θέλει να διεκπεραιώσει μια υπόθεση του με υπηρεσίες, αλλά και όταν κατεβαίνει στο κέντρο για λόγους αναψυχής και εννοεί να παρκάρει δίπλα από το σημείο που πίνει καφέ. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας  αξιολογεί ότι δυστυχώς παραμένει στην κουλτούρα του Ηρακλειώτη η αντίληψη ότι θα πρέπει να σταθμεύει ακριβώς δίπλα από το σημείο που θέλει να προσεγγίσει για να κάνει τη δουλειά του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ακόμα και για καφέ να θέλει να πάει κάποιος, θεωρεί ότι το αυτοκίνητο του θα πρέπει να είναι δίπλα του.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι η Δημοτική Αρχή έχει δώσει εναλλακτικές λύσεις στους πολίτες που δεν τις αξιοποιούν στα μέγιστα, επιλέγοντας είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε τις γραμμές των χωρίς εισιτήριο διαδρομών, με τις οποίες μπορεί κάποιος να προσεγγίσει όποιο σημείο του κέντρου της πόλης επιθυμεί.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της ανάλυσης των αθροιστικών αποτελεσμάτων δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο  δείχνει ότι έγιναν 130 καταγγελίες για ακάθαρτα οικόπεδα γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη αγωνία των πολιτών για τον καθαρισμό των αδόμητων εκτάσεων, προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι της πυρκαγιάς, που είναι σε όλους ξεκάθαρο τι καταστροφή μπορεί να προκαλέσει.

Επίσης το ίδιο διάστημα έγιναν 100 κλήσεις της υπηρεσίας για ισάριθμες περιπτώσεις απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, που παραμένουν για την πόλη σοβαρός παράγοντας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ακόμα στα στοιχεία του δίμηνου ελέγχου της υπηρεσίας αποτυπώνεται το γεγονός ότι πολλοί καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης δε διστάζουν να απλώσουν όσο το δυνατό περισσότερα τραπεζοκαθίσματα υπερβαίνοντας την άδεια τους και το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμα παθογένεια του Ηρακλείου.