ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Την ένταξη όλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης στη δράση για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, ύψους έως 18.000 Ευρώ, με αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού και απαλοιφή των κριτηρίων που αποκλείουν ή περιορίζουν την χρηματοδότηση για δεκάδες δικαιούχους, ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «έγκαιρα, με την υπ΄αριθμ πρωτ. 4679/14-04-22 ερώτηση μου, σας είχα ζητήσει την ένταξη όλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης στη δράση για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, ύψους έως 18.000 Ευρώ, με αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού, αφού με την υπ’ αριθμ. πρωτ 1786/0404/22 πρόσκληση (ΑΔΑ: Ψ8ΥΞ46ΜΤΛΡ-90Κ), δώσατε τη δυνατότητα για επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, αλλά παράλληλα επλήγησαν και από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συνέβησαν το έτος 2021 και δραστηριοποιούνται μόνο στην τοπική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, όταν (και ορθώς) για τις πυρόπληκτες περιοχές συμπεριλάβατε, χωρίς διακρίσεις όλους τους πληγέντες Δήμους.

Από την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η δράση σχεδιάστηκε ώστε να απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς τυπικού χαρακτήρα και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ο αποκλεισμός των Δήμων της Κρήτης που έχουν χαρακτηριστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επλήγησαν και από τη σεισμική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, ενώ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της τοπικής κοινότητας Αρκαλοχωρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόλις το 20% των επιχειρηματιών θα καταφέρει να ενταχθεί, εξαιτίας των κριτηρίων ενώ η χρηματοδότηση που τελικά θα καταφέρουν να λάβουν δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.

Οφείλετε να διευρύνετε το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω δράσης, δίνοντας τη δυνατότητα για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε όλες τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις των Δήμων της Κρήτης που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ορθώς για τις πυρόπληκτες περιοχές δεν διακρίνατε σε τοπικές κοινότητες αλλά συμπεριλάβατε όλους τους Δήμους.

Το κριτήριο της μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019 δημιουργεί πρόβλημα, καθώς έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη το επίμαχο διάστημα της φυσικής καταστροφής, δηλαδή το διάστημα από την 27η Σεπτεμβρίου και έπειτα.