Την αναβάθμιση της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης ζητά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας που αντί να την αναβαθμίσει, προχωρά στην κατάργηση τμημάτων είτε οριστικώς είτε δια συγχωνεύσεως θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης λειτουργεί από το 2007 με τη σημερινή της μορφή, με την εισαγωγή φοιτητών-φοιτητριών μέσω Πανελλήνιων εξετάσεων με δύο Προγράμματα Σπουδών, Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, που ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες, αφού συνδυάζουν την παράδοση και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της, την θεωρία με την πράξη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το πρόγραμμα σπουδών Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, προσφέρει εκπαίδευση και γνώση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές της, όχι μόνο στη Βυζαντινή Μουσική, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και σε όλα τα είδη παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές πράξεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα του προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, ούτε και το Π.Δ για την λειτουργία Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3432/06.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με πρόταση-σχέδιο νόμου -υπό διαβούλευση-επιχειρεί, στην πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προχωρήσει αυθαίρετα σε μείωση των εισακτέων και ιδιαίτερα στο τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής από 90 σε 10, να υποβαθμίσει περαιτέρω την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας της Κρήτης, την ίδια ώρα που αξιώνει από την Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, διεθνείς και άλλους οργανισμούς την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.
Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναβαθμίσει την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κρήτης, π.χ. με την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όσους ήθελαν να σπουδάσουν τα αντικείμενα τους, προχωρεί στην κατάργηση τμημάτων είτε οριστικώς είτε δια συγχωνεύσεως.
Οι προθέσεις αυτές προκαλούν θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στο χώρο των εκκλησιαστικών σπουδών αλλά και στην τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα αλλά εγείρουν και σοβαρά ερωτηματικά».