“Δεν έχουμε προσωπικό” λένε οι εργαζόμενοι, “το προσωπικό είναι υπεραρκετό” απαντά η διοίκηση
“Δεν έχουμε προσωπικό” λένε οι εργαζόμενοι, “το προσωπικό είναι υπεραρκετό” απαντά η διοίκηση

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και των εργαζομένων στα χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα με αφορμή την απόφαση για πλήρη λειτουργία των χειρουργείων.

Η διοίκηση, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, υποστηρίζει ότι το προσωπικό του χειρουργείου, όλων των ειδικοτήτων, είναι υπεραρκετό, αντίθετα οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι μόνο αν θυσιάσουν για μια ακόμη φορά ρεπό και άδειες μπορεί να γίνει αυτό.

Το Σωματείο μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η πλήρης λειτουργία όμως των τακτικών χειρουργείων δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, εκτός αν για άλλη μια φορά θυσιαστούν ρεπό, άδειες, αλλά και κάποιες άλλες απαραίτητες δραστηριότητες του αναισθησιολογικού. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, την εφαρμογή αναλγησίας για τον οξύ πόνο (μετεγχειρητικά, στα ΤΕΠ κλπ.), τη σημαντική λειτουργία του ιατρείου πόνου (τρεις φορές τη βδομάδα), επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, τις ERCP κοκ.

Επιπλέον ο νόμος για την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας ορίζει η ημερήσια παρουσία μέσα στο χειρουργείο να μην ξεπερνά τις 6 ώρες και τις 16 για την εφημερία. Τουλάχιστον τρεις θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, ενώ οι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι κατά 4 σε σχέση με την περίοδο που λειτουργούσαν οι 9 αίθουσες λόγω 2 συνταξιοδοτήσεων και 2 πολύμηνων αναρρωτικών αδειών. Μάλιστα, σύμφωνα με την αν. υπουργό Υγείας, δεν προβλέπεται να προκηρυχθούν σύντομα οι θέσεις των αναισθησιολόγων που συνταξιοδοτήθηκαν. Οι αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περισσότερα από 7 τραπέζια ημερησίως”.

Σε άλλο σημείο της εκτενούς ανακοίνωσης το Σωματείο σημειώνει:

“Είναι ενδεικτικό ότι στις καθαρίστριες οφείλονται περίπου 150 μέρες αδείας και 40 ρεπό, στους νοσηλευτές αναισθησιολογικού 300 μέρες άδεια και 140 ρεπό (έως το 2021 χωρίς να υπολογίζεται το τρέχον έτος), ενώ στους αναισθησιολόγους οι ημέρες κανονικής άδειας του 2021 και 2022 που πρέπει να χορηγηθούν είναι συνολικά 517! Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκπαιδευτικές άδειες των γιατρών για παρακολούθηση συνεδρίων.

Και όμως η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι το προσωπικό του χειρουργείου όλων των ειδικοτήτων είναι υπεραρκετό, ότι οι τραυματιοφορείς το περισσότερο διάστημα δεν δουλεύουν, ενώ -σε καθαρίστρια, που είπε ότι έχει εξαντληθεί σωματικά- απάντησε ότι, αν δεν αντέχει, να παραιτηθεί. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, η διοίκηση είχε δώσει εντολή πριν λίγους μήνες για διενέργεια ΕΔΕ εγκαλώντας τους αναισθησιολόγους για «μη τήρηση του ωραρίου»”.

Σήμερα στις λίστες του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 5.500 ασθενείς για να χειρουργηθούν.