Νέος σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα κοντά στο Αρκαλοχώρι
Νέος σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα κοντά στο Αρκαλοχώρι

Τρέμουν σε κάθε «χτύπημα» του Εγκέλαδου, πετάγονται από τα κρεβάτια τους, αν είχαν καταφέρει να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους. Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, των γύρω περιοχών, αλλά και της ανατολικής Κρήτης, ευρύτερα, ξύπνησαν, για ακόμα ένα πρωί, απότομα, σε κατάσταση πανικού και με το ερώτημα πότε θα σταματήσει όλο αυτό…

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Στις 5.44 τα ξημερώματα η Κρήτη δέχτηκε νέα επίσκεψη του Εγκέλαδου, η νέα σεισμική δόνηση που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώθηκε 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Πέραν αυτής της σεισμικής δόνησης, το δωδεκάωρο που προηγήθηκε καταγράφηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς από το βράδυ της Τρίτης μέχρι νωρίς χθες το πρωί είχαν καταγραφεί μια σειρά από δονήσεις που άλλες έγιναν περισσότερο και άλλες λιγότερο αισθητές. Στις 9:48 το βράδυ της Τρίτης έγινε σεισμός 3,2 ρίχτερ, στις 11:14 τη νύχτα μία ακόμη δόνηση 3,5 ρίχτερ, ενώ δέκα περίπου λεπτά πριν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκε δόνηση 3,2 ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με δόνηση 3,4 ρίχτερ στις 04:29 χθες τα ξημερώματα ενώ δύο λεπτά αργότερα, στις 04:31 καταγράφηκε μία ακόμη δόνηση 3,3 ρίχτερ. Μετά το σεισμό των 4,3 ρίχτερ το πρωί, ακολούθησε μία ακόμη δόνηση μεγέθους 3 ρίχτερ στις 06:50. Ακόμα και στην διάρκεια της ημέρας, είχαμε και άλλους μετασεισμούς που έφτασαν τα 3,3 ρίχτερ.

Ευθύμιος Λέκκας
Ο κ. Λέκκας

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας πως η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε πως ο χθεσινός σεισμός «είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας, η οποία θα διαρκέσει όπως έχουμε πει για δύο περίπου μήνες και μετά θα αρχίσει να αραιώνει σταδιακά».

Σε διάγραμμα που παρουσιάζει δείχνει την σεισμικότητα που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, με το μεγάλο πλήθος των μετασεισμών.

«Παρατηρείται ότι είναι δύο ομάδες, η πρώτη ομάδα είναι πιο κοντά στο Ηράκλειο γι’ αυτό και γίνονται αυτοί οι σεισμοί αισθητοί στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο κ. Τσελέντης

Η περιοχή η οποία δεν έχει σεισμούς και συμβολίζεται με το Χ ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι η περιοχή που έγινε ο κύριος σεισμός των 5,8 και η οποία έχει εκτονωθεί γι’ αυτό και δεν έχουμε μετασεισμούς», εξηγεί ο κ. Τσελέντης.

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ανέφερε πως δεν είναι παράδοξο ούτε σπάνιο να έχουμε τέτοια σεισμική δραστηριότητα. «Πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε σεισμική έξαρση σε περιοχές να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει.

Μπορεί να εκδηλώνεται με μικρούς σεισμούς μόνο, π.χ. την δεκαετία του 1970 στο Καστέλι, είχαμε έξαρση μικροσεισμών, που δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 με 4 ρίχτερ, για ένα διάστημα ως τριών μηνών. Το φαινόμενο είναι καταγεγραμμένο στη βιβλιογραφία.

Ακόμα, μπορεί να καταλήξει σε μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6 ρίχτερ. Μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, είναι φυσιολογικό η μετασεισμική ακολουθία να διαρκεί μεγάλο διάστημα και αναμένεται να κρατήσει πολλούς μήνες.

Βλέπουμε ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας, όπως είναι η Κεφαλονιά, να δίνουν κουράγιο στους Αρκαλοχωρίτες καθώς και εκείνοι είχαν μάθει να κοιμούνται και να ξυπνούν με τον Εγκέλαδο.

Ο συγκεκριμένος σεισμός που στοίχισε την ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε τόσες καταστροφές, «έπιασε» μία μεγάλη περιοχή, η οποία υπέστη καθίζηση, μετατοπίστηκε κατακόρυφα στην διάρκεια του σεισμού. Αυτό δημιουργεί ανακατατάξεις στα πετρώματα, τα οποία σπάνε σε μικρότερα κομμάτια προκειμένου να αποκτήσουν μία θέση ισορροπίας ξανά, ενεργοποιούνται μικρά ρήγματα και έχουμε μετασεισμούς διαρκώς. Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν μετατόπιση που έφτανε τα 20 εκατοστά, επηρεάστηκε όλη η λεκάνη του Ηρακλείου και έχει δημιουργηθεί μία αστάθεια στα πετρώματα.

Ο κ. Φασουλάς
Ο κ. Χουλιάρας

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως μία τέτοια δραστηριότητα είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας δίνει μετασεισμούς που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 5 ρίχτερ.

Παλαιότερα, είχαμε δει στον Βόλο μετασεισμική δραστηριότητα επί δύο μήνες, χωρίς να έχουμε μεγάλο σεισμό, στα Γρεβενά, ενώ, σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, τουναντίον. «Διεθνώς, είναι συνηθισμένο για αυτού του τύπου τους σεισμούς, τους επιφανειακούς, με αυτά τα χαρακτηριστικά, όπου είδαμε μία μεγάλη περιοχή να βυθίζεται, να κάθεται κατακόρυφα, να έχουμε μετασεισμική ακολουθία που διαρκεί ως και τρεις μήνες. Όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αλλά και τα μεγέθη των σεισμών που έχουμε στη συνέχεια», εξηγεί.

Αυτή είναι και η διαφορά με τον σεισμό στην Κάτω Ζάκρο. Ήταν εντελώς διαφορετικός, με μεγαλύτερο βάθος, άλλα χαρακτηριστικά και δεν περιμέναμε πολλούς μετασεισμούς αλλά έναν της τάξης των 4 ρίχτερ, όπως και σημειώθηκε, τελικά.