Ξεκινά η διαδικασία διοικητικής αποβολής στην περιοχή της Βίγλας
Ξεκινά η διαδικασία διοικητικής αποβολής στην περιοχή της Βίγλας

Ραγδαίες αλλαγές στην ιστορική περιοχή της Βίγλας σηματοδοτεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει με τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας των κτισμάτων της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους, στο πλαίσιο της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που προβλέπει την καθαίρεση κτισμάτων της περιοχής.

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και συγκεκριμένα το τμήμα αποτυπώσεων συντήρησης κτηρίων και αποτυπώσεων του κτηματολογίου με έγγραφό του προς το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά ουσιαστικά να προχωρήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης στην περιοχή της Βίγλας ως προϋπόθεση της κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Η σχετική απόφαση η οποία μάλιστα κοινοποιείται και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει ένα σοβαρό ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα στην περιοχή της Βίγλας με απώτερο σκοπό τη δρομολόγηση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Το όλο θέμα όπως είναι φυσικό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι παραλαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια με τα οποία ενημερώνονται ουσιαστικά ξεκινά ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και έκπληκτοι καθώς όπως τονίζουν ενώ γνώριζαν για την επίμαχη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δεν περίμεναν ότι θα προχωρούσε σε πρακτικό επίπεδο η όλη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του Ηρακλείου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η αντιδήμαρχος Πολεδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, με δηλώσεις της στην «Π» τόνισε ότι «στο masterplan που αφορά στην αξιοποίηση των ενετικών τειχών, εμείς ως δημοτική Αρχή  είχαμε προτείνει ανάπλαση της περιοχής της Βίγλας.

Βεβαίως προτείναμε και μια σειρά  από κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε μαζικές κατεδαφίσεις. Η θέση μας είναι ότι η Βίγλα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι δεν μπορούν όλα τα κτίσματα να απομακρυνθούν.

Πρέπει να διατηρηθούν και να παραμείνουν μέσα σε ένα ειδικό καθεστώς που ασφαλώς θα δημιουργεί όρους σεβασμού του μνημείου.

Μάλιστα την άποψή μας αυτή την είχαμε υποστηρίξει και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της φυσιογνωμίας του ιστορικού αυτού πυρήνα της πόλης που είναι κρίσιμο να διατηρηθεί».