Αντιδράσεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με την εστίαση

«Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διαχωρισμό». Με αυτό το μήνυμα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, δίνουν το δικό τους στίγμα, απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει χώρους σε καφέ κι εστιατόρια για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Οι εξαγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι αναμένεται να ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς από τους εκπροσώπους του κλάδου να τονίζουν ότι δεν πρόκειται καν να μπουν στη λογική ανοίγματος των εσωτερικών χώρων που διαθέτουν, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο κι αδύνατο να ελεγθεί.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες έχουν ήδη αρχίσει τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να δηλώσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την κάθετη αντίθεση τους στις προσδοκίες της κυβέρνησης, αλλά και να τονίζουν πως δεν πρόκειται να κάνουν τους ελεγκτές μέσα στα ίδια τους τα καταστήματα.

Μαρία Αντωνακάκη
Επαφές Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη
«Από την πλευρά μας στηρίζουμε όλη την προσπάθεια εμβολιασμών και ήμασταν οι πρώτοι που ζητούσαμε τον εμβολιασμό των μελών και των εργαζόμενων μας από την πρώτη στιγμή» αναφέρει με δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει:

«Το να μπαίνουμε σε μια λογική όμως να ζητάμε από τους θαμώνες μας πιστοποιητικά, self test ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πειστήριο για να παραμείνει στο χώρο μας, μας μετατρέπει σε χωροφύλακες, δεν συνάδει με το ρόλο μας, ενώ καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Γι’ αυτό άλλωστε και δηλώνουμε ότι εφόσον η κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει και να βρει τους ελεγκτές που θα διασφαλίζουν την τήρηση τους».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω, αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση και των μέτρων στη δεύτερη.

Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου. Το μέτρο δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα, ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μικτούς χώρους θα είναι 50%. Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.