το ξήλωμα πλησιάζει για τις αυθαιρεσίες των καταστημάτων στο κέντρο του Ηρακλείου 

Απορριπτικές είναι και οι τελευταίες αποφάσεις που εκδόθηκαν και αφορούν στις προσφυγές των καταστηματαρχών, με τις οποίες προσπάθησαν να βάλουν φρένο στην απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για την καθαίρεση των παράνομων κατασκευών που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους. Οι αποφάσεις έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι νέες καθαιρέσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, η ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων είναι 2 Ιανουαρίου και αμέσως μόλις παραλήφθηκαν προωθήθηκαν στον αρμόδιο φορέα που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι αφού κάμφθηκαν όλες οι διοικητικές προσφυγές μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών  των καταστημάτων.

Όπως είναι γνωστό, πάντα δίδεται ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό περιθώριο στους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τις αυθαιρεσίες τους και αν δείξουν ασυνέπεια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με    τις νέες επιχειρήσεις αποξήλωσης των παράνομων κατασκευών τους.

Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, η θέση του Δήμου στο επίμαχο θέμα είναι ξεκάθαρη και η δημοτική Αρχή έχει δείξει ότι πιστεύει στον διάλογο και τη συναίνεση κι έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς μείωσε δύο φορές τα δημοτικά τέλη βοήθησε δεκάδες επιχειρήσεις να αδειοδοτηθούν και έδωσε ικανό χρονικό διάστημα, άνω των δυο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις της κανονιστικής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015.

Ωστόσο όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος, το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε με καθαρότητα και ευθύτητα είναι: «Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη  όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις;

Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει, αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων; Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα.  Αυτή η καταστροφική νοοτροπία πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα. Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω».