¨Δεν αντέχουμε άλλο” λένε οι γιατροί του Βενιζελείου
¨Δεν αντέχουμε άλλο”

«Το Βενιζέλειο καταρρέει, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 20ετίας, μετατρέπεται σιγά σιγά σε κέντρο υγείας” λένε οι γιατροί που πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας, ενώ η Διοίκηση απαντά ότι έκανε το χρέος της προκηρύσσοντας τις κενές θέσεις και το κλίμα αξιοπιστίας θα επανέλθει στο… “μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον”.

Ωστόσο οι γιατροί μιλούν για πρωτοφανείς καταστάσεις και πρωτόγνωρες ελλείψεις σε προσωπικό. Η τριμελής επιτροπή των γιατρών μεταξύ άλλων επισημαίνει:

“Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς είναι πρωτοφανής. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης – μοναδικού στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του «Βενιζελείου», μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου είναι μια λίστα που δεν έχει τέλος…

Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι ιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο.

Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις-μπαλώματα από άλλο Νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Το Τμήμα Επειγόντων και οι Παθολογικές παρά την υποστελέχωσή τους επιβαρύνονται καλύπτοντας εφημερίες στην πολύπαθη Παθολογική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το Μικροβιολογικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες.

Δερματολόγος έχει μείνει μόνο ένας για την κάλυψη όλων των περιστατικών του νοσοκομείου και των τακτικών ραντεβού. Έχει μείνει ένας κυτταρολόγος, ο οποίος σε 1 χρόνο συνταξιοδοτείται. Και η λίστα δεν τελειώνει…

Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων”.

Διοίκηση: “Κάναμε το χρέος μας”

Η Διοίκηση από την πλευρά της αναφέρει:

“Είναι γεγονός, ότι στην δύσκολη μάχη κατά του κοροναϊού υπήρξαν παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού (για τους οποίους είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα  στην ελευθερία των προσωπικών επιλογών τους).

Όμως  σας γνωρίζουμε ότι κατά το τέλος του 2019, οι υπηρετούντες γιατροί του Βενιζελείου Νοσοκομείου ήταν 144 με 56 κενές οργανικές θέσεις.

Σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν 162 γιατροί με 38 κενές θέσεις από τις οποίες οι 16 έχουν προκηρυχθεί ήδη. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί και η  ύπαρξη 31 επικουρικών ιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πολλά από τα υπάρχοντα κενά.

Επομένως οι κενές οργανικές θέσεις είναι μόλις 22, αν αφαιρεθούν οι θέσεις που βρίσκονται σε προκήρυξη.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, το 2019 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 107, ενώ σήμερα είναι 54.

Το χρέος της Διοίκησης για κάλυψη των κενών θέσεων υλοποιήθηκε με τη προκήρυξη θέσεων ιατρών για την Αιμοδοσία, το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, το Χειρουργικό Τμήμα, το Ακτινολογικό, το Αναισθησιολογικό, την ΜΕΘ και πολλών άλλων Τμημάτων τα οποία κρίθηκαν ότι είχαν άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των στελεχιακών τους αναγκών”.

Και καταλήγει:

“Η Διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκεια του νοσοκομείου, και η έλευση των νέων μονίμων ιατρών μέσω προκηρύξεων θα εμπεδώσει το κλίμα της αξιοπιστίας και στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον”.