εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου - διαμαρτυρία

Με απολύσεις σε καιρό πανδημίας απειλούνται εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει πως «ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και παρά το πολύ επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου καλέστηκαν να εργαστούν απροστάτευτοι. Συνέχισαν απρόσκοπτα την επεξεργασία των απορριμμάτων δια χειρός μονάχα με γάντια και μάσκες.

Λίγο αργότερα αρκετοί από αυτούς βγήκαν σε αναστολή, ενώ παράλληλα συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν και κάποιοι απολύθηκαν. Η εργοδοσία (εταιρεία «Creta Recycling») μετά τις αναστολές και τις απολύσεις πέρασε σε επιβολή αδειών άνευ αποδοχών.

“Αναγνωρίζοντας“ τις θυσίες και τις υποχωρήσεις των εργαζομένων η επιχείρηση τους “αντάμειψε“με μεταφορά του κόστους των rapid test όταν εντοπίστηκαν δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργοστάσιο!

Μάλιστα απείλησε εργαζόμενους που δεν ήθελαν να δεχτούν να πληρώσουν τα τεστ με αναστολή ή απόλυση αν διατηρήσουν αυτή την στάση. Το περασμένο Σάββατο δε, κάλεσε 7 εργαζόμενους να τους ανακοινώσει την απόλυσή τους ενώ σήμερα Δευτέρα αρνήθηκε να συνομιλήσει με εκπροσώπους το σωματείου.

Όλα αυτά την ίδια περίοδο που εργοδοσία ανέλαβε άλλο ένα εργοστάσιο Ανακύκλωσης, επιβεβαιώνοντας ότι τα σκουπίδια είναι χρυσορυχείο για τ’ αφεντικά με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών.

Ταυτόχρονα αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων διαχρονικά, με στόχο να διασπάσει την ενότητα και την κατακτημένη οργάνωση των εργατών με το σωματείο τους, να γίνουν οι εργάτες εύκολα θύματα. Στην κατεύθυνση αυτή απειλεί εργάτες, εκλεγμένους συνδικαλιστές, επιβάλει άδειες άνευ αποδοχών, υποχρεωτικές κανονικές άδειες, επιβάλει στους εργάτες να πληρώνουν το covid- test!

Παράλληλα στο εργοστάσιο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και ασφάλειας στον μηχανολογικό του εξοπλισμό, όπως: τα κλαρκ δεν έχουν κόρνα, έχουν χαλάσει τα ράουλα του  ντρόμερ που διαμοιράζει το υλικό στις ταινίες, με αποτέλεσμα να ‘’τρέμει’’ πάνω στη μεταλλική κατασκευή που βρίσκεται, με άμεσο κίνδυνο να κόψουν οι βίδες που στηρίζεται. Συνέπεια όλων αυτών να διατηρούνται οι επικίνδυνες συνθήκες που έχουν προκαλέσει τα παραπάνω από 10 εργατικά ατυχήματα την τελευταία 3ετία στο ΚΔΑΥ».

Η ένωση επιρρίπτει ευθύνες στην δημοτική αρχή.

«Καλούμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου, τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον ΕΣΔΑΚ να σταματήσουν την τακτική  «δεν ξέρω, δεν άκουσα» και να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στους δημότες που πληρώνουν για ανακύκλωση, διαχωρίζουν οι ίδιοι τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπίτια τους και όλη αυτή η προσπάθεια ακυρώνεται από τους σχεδιασμούς των εργολάβων που τους ενδιαφέρει μονάχα το απρόσκοπτο κέρδος τους.

Καλούμε το Υπουργείο εργασίας και το ΣΕΠΕ Ηρακλείου, όσο και το σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης  να παρεμβαίνουν αποφασιστικά ώστε να σταματήσει η τρομοκράτηση των εργαζόμενων, η επιδιωκόμενη βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις αλλά και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της υγείας των εργαζόμενων», τονίζει η ένωση.