ΚΑΡΤΕΡΟΣ Η παραγκούπολη “ξηλώνεται”, αλλά το πουλόβερ είναι μεγάλο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της πρώτης φάσης αποδόμησης της παράνομης παραγκούπολης που χτίστηκε χάρη στην υποδειγματική ανοχή της Πολιτείας στην αυθαιρεσία και την παρανομία που έχει προκαλέσει βαρύτατα πλήγματα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Ήδη τα περισσότερα από τα παραπήγματα έχουν κατεδαφιστεί και έχουν μείνει μεγάλοι σωροί με μπάζα, τα οποία θα οδηγηθούν στους πέρα Γαλήνους. Σε ό,τι αφορά στα τροχόσπιτα, τα περισσότερα έχουν απομακρυνθεί, ενώ όσα δεν φροντίσουν να απομακρύνουν εγκαίρως οι ιδιοκτήτες τους αυτά θα οδηγηθούν στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού ( ΟΔΔΥ) για να εκποιηθούν.

ΚΑΡΤΕΡΟΣ Η παραγκούπολη “ξηλώνεται”, αλλά το πουλόβερ είναι μεγάλο
Την ίδια ώρα ο  πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν προβλέπει ότι εάν συνεχιστούν οι παρεμβάσεις  και η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή είναι βέβαιο ότι σε 2-3 δεκαετίες η παραλία της περιοχής θα μειωθεί όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και στην παραλία της Αμμουδάρας. Ο ίδιος τονίζει ότι ο υγρότοπος του Καρτερού προστατεύεται με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε παρέμβαση που γίνεται στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις νέες αθλητικές υποδομές που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή σχολιάζει ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται δρομολογούνται χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για το φυσικό περιβάλλον και είναι ένα ερώτημα γιατί οι νέες αθλητικές υποδομές που διαμορφώθηκαν στην περιοχή δεν έγιναν στα ήδη υπάρχοντα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο – όπως υπογραμμίζει ο κ. Παραγκαμιάν- το κρίσιμο ζητούμενο είναι τώρα που άρχισε να ξηλώνεται το “πουλόβερ” της παράνομης δραστηριότητας στην περιοχή και καθαιρείται αυτή η απαράδεκτη παραγκούπολη,  η όλη διαδικασία να μη σταματήσει αλλά να ολοκληρωθεί, αφού τα αυθαίρετα που μένουν πίσω είναι πολλαπλάσια από τα 70 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκτελέστηκαν.

Ήδη στην πολεοδομία του Δήμου έχουν καταγραφεί άλλα 150 πρωτόκολλα που μένει να δούμε πόσο σύντομα θα δράσει η Λότζια για να αποκαταστήσει την περιοχή. Ο κ.Παραγκαμιάν τονίζει ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να τελειώσει αυτή η απερίγραπτη λεηλασία που έχει γίνει στον υγρότοπο στις εκβολές του Καρτερού αλλά και στην παραλία που είναι μια από τις πιο σημαντικές για την εξαιρετική ποιότητα και την καθαρότητα της.

ΚΑΡΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΗ
Δυστυχώς όμως αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεν έγιναν σεβαστά αφού εδώ και χρόνια έχουν καταγραφεί σημεία και τέρατα στην περιοχή, από αγώνες τροχοφόρων επάνω στις αμμοθίνες μέχρι παράνομα μπαρ, τροχόσπιτα που μετακινούνταν όπου βόλευε τον καθένα για να κάνει τις διακοπές του.

Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει σοβαρή ρύπανση στις εκβολές του Καρτερού όπου ο καθένας πετάει ότιδήποτε δεν του κάνει και θέλει να το ξεφορτωθεί. Έτσι, με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αν έχουμε μια δυνατή μπόρα η περιοχή γεμίζει με καλάμια, άχρηστα μπουκάλια, πλαστικά αντικείμενα, σκουπίδια, κατεστραμμένα πλυντήρια…