ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ

Καρέτα-καρέτα στο λιμάνι της Χερσονήσου, δαγκώνει και μάλιστα άσχημα λουόμενους. Ενα από τα θύματά της ήταν η γνωστή πανεπιστημιακός Τασούλα Μαρκομιχελάκη, η οποία έγραψε στο Facebook για την τραυματική εμπειρία της:

“Από μέρες συζητιόταν στην παραλία κάτω από το σπίτι μας (ανάμεσα στο Kalhua και το Palmera – για τους γνωρίζοντες τη Χερσόνησο) ότι έχει κάνει την εμφάνισή της μια καρέτα-καρέτα, που δαγκώνει κόσμο.  Αλλά εμείς συνεχίσαμε να κολυμπάμε, πιστεύοντας (όπως συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους) ότι το κακό δεν θα συμβεί σε μας. Μέχρι σήμερα το απόγευμα, που το δάγκωμα στο πόδι μου ήταν τόσο οξύ και ο τρόμος τόσο μεγάλος… Ο μικρός γιος τη γλίτωσε μόνο με χτυπήματα από τα πτερύγιά της.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΧΕΛΩΝΑΣ
Λίγο μετά, κι αφού εγώ είχα δεχτεί τις πρώτες βοήθειες, ουρλιαχτά ακούστηκαν από την παραλία, από μία ακόμη κυρία που δέχτηκε την επίθεση του ζώου.

Η γιατρός μας μας είπε ότι έχει δει τουλάχιστον πέντε παρόμοια περιστατικά τις τελευταίες μέρες, ένα μάλιστα το παρέπεμψε στο τοπικό ιατρικό κέντρο, επειδή ήταν σοβαρός ο τραυματισμός.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραλία μάς είπαν ότι είναι τρεις οι χελώνες που έχουν εμφανιστεί, και ότι το Λιμενικό δήλωσε πως δεν επιτρέπεται να κάνει κάτι μ’ αυτές. Ωστόσο, μήπως κάτι πρέπει να γίνει; Και για τα ίδια τα προστατευόμενα ζώα, που σίγουρα θα έχουν βγει εδώ αποπροσανατολισμένα, αφού η πολυσύχναστη παραλία μας, γεμάτη εστιατόρια και μπαρ, δεν είναι τόπος αναπαραγωγής τους, αλλά και για τους λουόμενους, που αντιμετωπίζουν τώρα αυτόν τον κίνδυνο”.

Η ίδια, μάλιστα, επικοινώνησε με το Σύλλογο “Αρχέλων” και ενημερώθηκε για τα εξής τα οποία μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους της:

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα- δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε

ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΑΜΠΕΛΑ
Κάθε φορά που ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην άγρια ζωή, μπορεί να το θυμηθούμε εμείς ή κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας με δυσάρεστο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την τύχη να συναντήσει μια χελώνα στη θάλασσα ίσως προσπαθήσει να την πλησιάσει κολυμπώντας για να την αγγίξει, ή ακόμη χειρότερα, να της ρίξει τροφή.

Οι αντιδράσεις των πανάρχαιων αυτών ζώων όμως δεν μοιάζουν με αυτές των κατοικίδιων.

Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.