Μέσα στο 2022 η δημοπράτηση για το φράγμα στον Πλατύ Ποταμό
Μέσα στο 2022 η δημοπράτηση για το φράγμα στον Πλατύ Ποταμό

Τον στόχο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να δημοπρατηθεί μέσα στο 2022 το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, επανέλαβε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός επανέλαβε παράλληλα τον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκονται σε φάσεις μελετών και δημοπράτησης μια σειρά από αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στην Κρήτη, που έχουν ως στόχο τους να αλλάξουν συνολικά τη γεωργία στο νησί και ειδικότερα την αγροτική παραγωγή στο νότιο τμήμα της Κρήτης.

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως όλος αυτός ο σχεδιασμός προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, κάνοντας σαφές ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ο διαγωνισμός Σύμβασης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το φράγμα του Ταυρωνίτη. Αντίστοιχα ο υπουργός τόνισε πως θα προχωρήσει και η κατασκευή του Μπραμιανού ποταμού.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο φράγμα στον Πλατύ Ποταμό, ο υπουργός ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στείλει εντός του μηνός τις παρατηρήσεις της, με στόχο του Υπουργείου να δημοπρατηθεί το έργο εντός του 2022. «Εμείς δεν δημοπρατούμε έργα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής

Σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, η σύνταξη μελέτης συστήματος αυτοματισμού και παρακολούθησης, η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης του έργου, η  επικαιροποίηση της μελέτης Κτηματογράφησης και η επικαιροποίηση της Μελέτης σκοπιμότητας και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους.

Αντίθετα, όπως υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019 είχε απλώς ανακηρύξει το φράγμα στο Πλατύ ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος. «Σιγά τα ωά. Συγνώμη που το λέω έτσι. Αυτό ήταν μία απλή υπουργική απόφαση τριών λεπτών. Μετά όμως δεν έγινε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπενθυμίζοντας πως όλη η διαδικασία ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. «Η απόλυτη κυβερνητική αδράνεια υπήρξε την περίοδο 2015- 2019», τόνισε.

Τέλος, σχετικά με το φράγμα Γερακαρίου, σημείωσε ότι στην ΑΕΠΟ του 2016 περιγράφονται λανθασμένα γεωμετρικά στοιχεία και για αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμευθεί ότι θα προβεί σε οριστικοποίηση του αντικειμένου της νέας μελέτης. Γνωστοποίησε ότι η εν λόγω μελέτη θα διερευνήσει -με βάση πλέον όλα τα σωστά στοιχεία- τη σκοπιμότητα και την ανάλυση κόστους – οφέλους του έργου, ώστε στη συνέχεια να ωριμάσει το έργο.