Έκτακτη σύσκεψη
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε χθες η ομάδα αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης

Αν ο πρωτογενής τομέας καταρρεύσει, τότε θα συμπαρασύρει όλους τους κλάδους της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί φέτος στον τουρισμό, συνειδητοποιεί κανείς πόσο σημαντικό είναι να τονωθεί η αγροτική παραγωγή της Κρήτης.

Το παραπάνω τονίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην περιφέρεια Κρήτης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης με φόντο τα πολλά προβλήματα των παραγωγών.

Αποφασίστηκε, με τη συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης, δήμων του νησιού αλλά και φορέων, όπως το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου, να συγκροτηθούν τρεις ομάδες εργασίας που θα έχουν ως αντικείμενο να μελετήσουν το μέλλον συγκεκριμένων αγροτικών θεμάτων. Οι τομείς χωρίζονται ως εξής: αμπελουργία, ελαιοκομία και επιδοτήσεις και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων αλλά και όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα περίοδο.  Εκείνο που τονίστηκε είναι πως οι αγρότες πρέπει να έχουν λόγο σε ό,τι αποφασίζεται για εκείνους, δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός των συζητήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομάδας, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε πως ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δίνει μία ενίσχυση της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, στην πραγματικότητα, για να κινηθεί ο κλάδος απαιτείται να δοθεί ένα δισ. ευρώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δηλώσεις του στην «Π», ο κ. Ιερωνυμάκης επεσήμανε πως όταν ο αγροτικός τομέας έχει οικονομικό πρόβλημα τότε συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα και ακολουθεί μία συνολική κατάρρευση.

«Ο πρωτογενής τομέας πάει προς εξαφάνιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη, η ομάδα έχει επαφές, και θα συνεχίσει να έχει, με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, κ. Στέλιο Βοργιά, και της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπη Λεκάκη, καθώς και με άλλους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης.

Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως η παραγωγή σταφυλιών είναι στο 50% σε σχέση με πέρσι και παρόλο που υπάρχουν παραγγελίες, δεν φτάνουν οι ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, θα δούμε ποια θα είναι η παραγωγή της σταφίδας. Σημειώνεται πως, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, το 80% της σταφίδας παράγεται στον Προφήτη Ηλία.

Ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει πως οι καταναλωτές πρέπει να στηρίξουν τα ντόπια προϊόντα για να κάνει το χρήμα τον κύκλο του.