Πριν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική σεζόν οι ναυαγοσώστες του Ηρακλείου έχουν ήδη προχωρήσει στη διάσωση 15 περίπου κολυμβητών που πάλευαν με τα κύματα.
Οι Έλληνες και δη οι Κρητικοί γνωρίζουν τον καιρό και τα μελτέμια είναι απαγορευτικά για θάλασσα.
Οι τουρίστες όμως, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της Ναυαγοσωστικής Σχολής «Ωκεανίς», Μανώλης Κοξαράκης, ήρθαν για διακοπές και θέλουν να κάνουν μπάνιο παρά την τοποθέτηση κόκκινης σημαίες αλλά και τις εκκλήσεις μας.
Τέσσερις διασώσεις σε δύο ημέρες
Να σημειωθεί ότι μόνο σε δύο 24ωρα είχαμε τέσσερις διασώσεις σε Χερσόνησο, Σταλίδα & Μάλια.
Οι ναυαγοσώστες κλήθηκαν να διαχειριστούν τρεις διαφορετικές θαλάσσιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να φέρουν εις πέρας τέσσερις συνολικά διασώσεις.
Μάλιστα αποφάσισαν να βγάλουν στην ακτή όλους τους λουόμενους λόγω των ισχυρών ανέμων για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, οι βόρειες παραλίες της Κρήτης είναι από τις πιο δύσκολες σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των μελτεμιών.
Οι ισχυροί άνεμοι τις περισσότερες φορές καθιστούν αδύνατο το κολύμπι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να επισκέπτετε τις παραλίες το απόγευμα που οι άνεμοι έχουν κοπάσει.
Ωστόσο, το ωράριο των ναυαγοσωστών έχει λήξη και οι παραλίες είναι χωρίς επίβλεψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Τρίτης, όπου η διάσωση ενός 66χρονου Γερμανού έγινε 15 λεπτά από τη έναρξη της βάρδιας.
Ο Γερμανός κολυμβητής είχε παρασυρθεί από τα κύματα τα οποία τον έριχναν πάνω στα βράχια.
Στάθηκε τυχερός που ο έμπειρος ναυαγοσώστης έφτασε στο πόστο του νωρίτερα από ότι έπρεπε και αντιλήφθηκε αμέσως τον 66χρονο.
Από την πλευρά του ο ναυαγοσώστης Φώτης Μίχος, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες αλλά και στη μη συμμόρφωση των τουριστών στις υποδείξεις τους. Όπως τόνισε σπάνια οι ξένοι επισκέπτες ακολουθούν τις οδηγίες τους και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην επικοινωνία μαζί τους.