Καλοκαιρινός: Αναγκαίος ο διάλογος με όλους για τον νέο ΟΕΥ

Την ανάγκη διαλόγου με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινότητες για έναν ΟΕΥ λειτουργικό και αποδοτικό, επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε ότι το νέο αυτό οργανωτικό σχήμα, έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο νέος ΟΕΥ δόθηκε σε Δημοτικές Παρατάξεις και Δημοτικούς Συμβούλους, σε Συλλόγους Εργαζομένων Δήμου και σε Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων για άτυπη δεκαήμερη διαβούλευση (έως 25/5), παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Με την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, δεδομένου ότι ο Δήμος Ηρακλείου πληροί τα επί μέρους κριτήρια του σχετικού Νόμου. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά αναγκαία για την βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ΟΕΥ δημιουργεί συνεκτικότερες Διευθύνσεις. Με αυτόν τον κανόνα, οι υφιστάμενες  Διευθύνσεις των Δημοτικών Υπηρεσιών τροποποιούνται, ως εξής:

* Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Οικονομικής και Ταμειακής Διαχείρισης και Διεύθυνση Δημοτικών Πόρων και Προσόδων, για την ορθότερη ανταπόκριση στις αλλαγές της νομοθεσία, αλλά και την ορθολογικότερη κατανομή έργου.

* Η ετερόκλητη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Παιδείας και Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, λόγω της διακριτότητας και της σημασίας των αντικειμένων, αλλά και της προσθήκης αρμοδιοτήτων με την ενσωμάτωση του Νομικού Προσώπου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΗ).

1. Η ακόμα πιο ετερόκλητη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Διεύθυνση Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας, λόγω της αναγκαιότητας της ανάδειξης και διαχείρισης θεμάτων σχετικών με το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς της προώθησης και στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Επίσης, δημιουργείται μια νέα Διεύθυνση, αυτή της Προστασίας και Ανάδειξης Ενετικών Τειχών και Παλιάς Πόλης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ) που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), και η οποία συνδυάζεται με την αναμενόμενη παραχώρηση των Ενετικών Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις παραπάνω αλλαγές, οι νέες Διευθύνσεις του Δήμου Ηρακλείου είναι 16 (από 12) και είναι οι εξής:

* Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων

* Δημοτικής Αστυνομίας

* Διοικητικών Υπηρεσιών

* Οικονομικής και Ταμειακής Διαχείρισης

* Δημοτικών Πόρων και Προσόδων

* Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

* Κοινωνικής Μέριμνας

* Παιδείας

* Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς

* Υπηρεσιών Δόμησης

* Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού

* Περιβάλλοντος και Ενέργειας

* Τεχνικών Έργων και Μελετών

* Προστασίας και Ανάδειξης Ενετικών Τειχών και Παλιάς Πόλης

* Συντήρησης και Αυτεπιστασίας

* Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας

Τροποποιήσεις επέρχονται και στα Τμήματα, όπου μεταξύ άλλων δημιουργούνται αυτοτελή Τμήματα Πρόληψης, Προστασίας, Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, καθώς και Εθελοντισμού, τα οποία υπάγονται απευθείας στον Δήμαρχο. Μια κίνηση που αναδεικνύει και την σπουδαιότητα την οποία αποδίδει η Δημοτική Αρχή τους παραπάνω τομείς της Δημοτικής δράσης.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η ένταξη των πρώην αποκεντρωμένων υπηρεσιών των Δημοτικών Ενοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αναγνωρίζοντας την ισοτιμία τους με αυτή της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλείου, η μέριμνα για την διοικητική υποστήριξη και εξυπηρέτηση των πολιτών στις Δημοτικές Κοινότητας Αγίου Σύλλα, Κυπαρισσίου και Κάτω Ασιτών, καθώς και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων διοικητικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών των Δημοτικών Κοινοτήτων, από την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ΚΕΠ.

Δημιουργείται Τμήμα Άρδευσης, με αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη συντήρηση και επισκευή του δικτύου άρδευσης και γενικότερα με τα τεχνικά προβλήματα που αναφύονται, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες.

Οι αρμοδιότητες του πρώην ενιαίου Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας διαχωρίζονται βάσει του αντικειμένου τους στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας και στο Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και Κοινοχρήστων Χώρων.

Λόγω της αναγκαιότητας του εκσυγχρονισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και της λήψης αποτελεσματικότερων μέτρων ασφαλείας των συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το πρώην  Τμήμα Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διαφάνειας, διαχωρίζεται στα Τμήματα, α) Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) Μηχανογραφικής Υποστήριξης και γ) Επικοινωνιών, Δικτύων και Κυβερνοασφάλειας.

Για την ανάδειξη και την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, γίνεται διαχωρισμός του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών σε Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και στο Τμήμα Κυκλοφοριακών Εφαρμογών και Ρυθμίσεων.