Την πρόταση και τους προβληματισμούς του για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο ανάπλασης μεταφέρει στην «Π» με σχετική επιστολή του ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Θ. Παπαδάκης με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Π».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ήδη υποβάλλει την πρόταση του στο Δήμο Ηρακλείου, «η οποία πρότεινε την πεζοδρόμηση της οδού 1821 από το ύψος της οδού Κόσμων έως το τέλος του δρόμου στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως .
Μετά την υποβολή της πρότασης μας όμως γίναμε κοινωνοί ενός σοβαρού προβλήματος το οποίο μας γνωστοποίησαν πρώτοι οι έμποροι της Μονής Οδηγητρίας και στην συνέχεια οι έμποροι της γύρω περιοχής.
Η πεζοδρόμηση της 1821 από το ύψος της οδού Κόσμων δημιουργεί ένα βρόγχο με είσοδο από την οδό Κατεχάκη και προέκταση είτε την ίδια την οδό Κατεχάκη είτε μέσω των οδών Καρτερού-Θησέως-Κόσμων που σχηματίζουν ένα ‘Π’. Όλες αυτές οι οδοί καταλήγουν και έχουν ως μοναδική κοινή έξοδο την οδό Μονής Οδηγητρίας.
Ο βρόγχος αυτός αναδεικνύεται σε ένα από τους κεντρικότερους και σημαντικότερους βρόγχους της πόλης, λόγω της παντελούς έλλειψης άλλων τέτοιων κεντρικών βρόγχων. Ειδικά μετά την προτεινόμενη από την Δήμο πεζοδρόμηση της Λ.Καλοκαιρινού, είναι ο μοναδικός για την εξυπηρέτηση ενός τεράστιου τμήματος του αστικού ιστού της πόλης που αποτελείται από πολλά οικοδομικά τετράγωνα.
Συγκεκριμένα αφορά την αποκλειστική δυνατότητα τροφοδοσίας 400 περίπου επιχειρήσεων εμπορικών και εστίασης στους παρακάτω δρόμους: Κατεχάκη, Καρτερού, Κόσμων, Θησέως, 1866, 1821, Μονής οδηγητρίας, Πλατεία Αγίου μηνά, Αργυράκη, Αρχοντοπούλου, Αγίων Δέκα και Ζαμπελίου.
Στον κυκλοφοριακό φόρτο του βρόγχου προστίθενται οι κινήσεις των οχημάτων 2 σταθμών αυτοκινήτων συνολικής δυναμικότητας 300 αυτοκινήτων.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τόσο η οδός Μονής Οδηγητρίας, όσο και η συνέχεια της, η οδός Καζάνη, είναι τραγικά ανεπαρκείς για να αναλάβουν τον κυκλοφοριακό φόρτο που τους αποδίδει η νέα κυκλοφοριακή μελέτη ΠΠΕ, λόγω των παρακάτω χαρακτηριστικών:
- Είναι δύο πολύ στενοί δρόμοι. Το οδόστρωμα τους είναι μόλις 2,8-3μ μήκος.
- Τα πεζοδρόμια που βρίσκονται σε αυτούς, είναι:
(α) ανεπαρκή 0,5-0,6μ
(β) διακεκομμένα
(γ) ανύπαρκτα σε πολλά σημεία
Αυτό δημιουργεί σοβαρό θέμα της ασφάλειας των πεζών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περπατούν στο οδόστρωμα.
- Είναι βασικοί οδοί για να προσεγγίσουν οι πολίτες του Ηρακλείου αλλά και οι τουρίστες της πόλης τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Μηνά, την Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών και τις πλατείες αυτών.
Η κίνηση των οχημάτων που διέρχεται από αυτές τις οδούς, οδηγεί στο φανάρι της Λ. Καλοκαιρινού το οποίο βρίσκεται στην διασταύρωση με τις οδού Αγίου Μηνά, Γιαμαλάκη και Λ. Καλοκαιρινού-Χανιόπορτα. Το φανάρι αυτό επιτρέπει με πράσινο την διέλευση για 10 δευτερόλεπτα στην έξοδο των οχημάτων από τις οδούς Μ.Οδηγητρίας-Καζάνη.
Ο χρόνος αυτός σύμφωνα με την απάντηση της Δημοτική αρχής σε αλλεπάλληλα αιτήματα επιχειρηματιών και φορέων είναι αδύνατον να αυξηθεί καθώς οι υπόλοιποι δρόμοι έχουν επίσης μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (ειδικά η Αγίου Μηνά αλλά και η Καλοκαιρινού με κατεύθυνση εισόδου οι οποίες επίσης εξυπηρετούν λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ)».
Στην επιστολή τονίζεται ότι τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν μια κατάσταση που απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και εστίασης που δραστηριοποιούνται τόσο στην οδό Μονής Οδηγητρίας αλλά και στις γύρω οδούς.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται να εξευρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί τόσο η προσβασιμότητα όσο και οι διέξοδοι για τα ΙΧ, δίκυκλα, τροφοδοσίες καταστημάτων ή/και mini-bus που προσεγγίζουν το κέντρο ώστε να μην διοχετεύετε η κίνηση αυτών αποκλειστικά από την οδό Μονής Οδηγητρίας».