Κατατέθηκε χθες η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Κατατέθηκε χθες η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Την ώρα που κάθε μέρα οι τιμές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ αυξάνονται, κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο, όπως αναφέρεται, θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ορίζει ότι ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Αλλά όπως προβλέπεται τα σούπερ μάρκετ που υποχρεωτικά συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή πρέπει να εντάσσουν ένα, τουλάχιστον, προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους».

Ακόμη, αναφέρεται ότι υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι είναι τα σούπερ μάρκετ των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα στο «καλάθι του νοικοκυριού» να ενταχθούν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους βασικούς υπόχρεους. «Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα».

Στην τροπολογία προβλέπεται, ακόμα, ότι η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής του πλήρους καταλόγου.

Διαφωνίες για την ένταξη

Από το μέτρο, μέχρι στιγμής, δε συμπεριλαμβάνονται τα κρεοπωλεία και οι φούρνοι. Οι απόψεις, ωστόσο, διίστανται όσο αφορά στο κατά πόσο θα βοηθηθούν οι κλάδοι από τη συγκράτηση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο κ. Δατσέρης
Κατατέθηκε χθες η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Μανώλης Δατσέρης, από τον Σύλλογο Κρεοπωλών Ηρακλείου, αναφέρει πως ο κλάδος είχε διαμαρτυρηθεί επειδή είχε εξαιρεθεί από το «καλάθι του νοικοκυριού».

Χρειάζεται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα γίνει η ένταξη των κρεοπωλείων στο μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυξήσεις έχουμε κάθε βδομάδα, το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα στο κρέας αλλά, κυρίως, το ηλεκτρικό ρεύμα που «καίει» τις επιχειρήσεις, τα ποσά είναι αβάστακτα και δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση.

Ο κ. Δατσέρης διαπιστώνει πως οι καταναλωτές πιέζονται από παντού, δεν προχωρούν πλέον σε περιττά έξοδα, περιορίζονται αφού και εκείνοι πρέπει να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς των σπιτιών τους.

Οι αυξήσεις είναι τεράστιες, για παράδειγμα, στο μοσχάρι φτάνει τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, κρεοπωλεία στο Ηράκλειο έχουν αναγκαστεί να κλείσουν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το λειτουργικό κόστος, περίπου οχτώ καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο.

Ο κ. Δαφέρμος

Ο κ. Βασίλης Δαφέρμος, από το Σωματείο Αρτοποιών “Δήμητρα”,  αναφέρει πως δεν είναι δυνατό να μπουν οι φούρνοι σε αυτό το μέτρο, δε γίνεται να λειτουργούν σε καθεστώς σταθερών τιμών αφού οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς. Η ζάχαρη έχει ακριβύνει κατά 150%, μέσα σε 15 μέρες ανέβηκε η τιμή της κατά 30 λεπτά.

Όπως αναφέρει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες θα μείνουν σταθερές.

Χαρακτηριστικά λέει, πως οι προμηθευτές κάθε μέρα δε λένε «καλημέρα» αλλά ενημερώνουν για το ποια προϊόντα έχουν ανατίμηση!

Ο κ. Δαφέρμος αναφέρει πως ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές, οι αυξήσεις της τάξης του 20% με 25% έγιναν την άνοιξη, παρόλα αυτά, ο κόσμος αδυνατεί πια να ψωνίσει.

Το αλεύρι έχει ακριβύνει κατά 100% ενώ οι υπόλοιπες πρώτες ύλες κατά 30% με 40%. Παράλληλα, το ρεύμα έχει ως και τετραπλασιαστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας φούρναρης δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο «καλάθι», θα είναι η καταδίκη του κλάδου. Σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, τείνει να εξαφανιστεί ο θεσμός του φούρνου της γειτονιάς, έχουμε σημεία πώλησης, όπου τα ψωμί είναι κατεψυγμένο, άγνωστο από πού είναι η προέλευσή του.

«Πονάμε τον πελάτη μας, δεν μπορούμε, όμως, να μας δεσμεύσουν, να μας δέσουν χειροπόδαρα», αναφέρει.

Πολλοί επαγγελματίες υποθηκεύουν το μέλλον τους, δεν ξοφλούν λογαριασμούς με αποτέλεσμα να τους βρίσκουν μπροστά τους αργότερα.