ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση του «γεωγραφικού συστήματος  πληροφοριών» (gis.heraklion.gr)
Αναβαθμίζεται η ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου

Στην πρωτοπορία της νέας ψηφιακής εποχής βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση του «γεωγραφικού συστήματος  πληροφοριών» (gis.heraklion.gr) το οποίο διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε απλά αλλά και περισσότερο σύνθετα πολεοδομικά δεδομένα με ένα απλό κλικ!

Μόνο την τελευταία διετία (2017-2018) καταμετρούνται περισσότεροι από 20.000 χρήστες της διαδικτυακής πύλης, και πάνω από 65 χιλιάδες συνδέσεις (όπως τις έχει καταμετρήσει το ίδιο το σύστημα) σε μια ενημερωτική πλατφόρμα εντελώς εξειδικευμένου χαρακτήρα, που επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο πόσο σοβαρά έργο έρχεται να επιτελέσει.

Το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του Δήμου ανεβαίνει συνεχώς βαθμίδες με αυτοσκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση του πολίτη με τελευταίο επίτευγμα την ενσωμάτωση πληροφοριών που αφορούν στις  οικοδομικές άδειες σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ ΤΑΚ.

Παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία για την αυτόματη παραγωγή αποσπασμάτων του σχεδίου πόλης και Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε ο μηχανικός να μπορεί να πάρει απόσπασμα από το θεωρημένο διάγραμμα στο σημείο που τον ενδιαφέρει.

Η αντιδήμαρχος Στ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη και το στέλεχος της Πολεοδομίας Ειρήνη Μανουσάκη
Η αντιδήμαρχος Στ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη και το στέλεχος της Πολεοδομίας Ειρήνη Μανουσάκη

Όπως τονίζει στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, το «γεωγραφικό σύστημα  πληροφοριών» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και για την πολεοδομία και για τους επαγγελματίες και για τους πολίτες, διότι διαχέεται με ταχύτητα η πληροφορία.

Παράλληλα αξιοποιούνται εργατοώρες καθώς κερδίζεται χρόνος και για την υπηρεσία και για τον κόσμο ο οποίος δε χρειάζεται να περιμένει στις ουρές αλλά με τη χρήση του υπολογιστή του να μπορέσει να αποσπάσει την πληροφορία που επιθυμεί.

Επίσης είναι ένα πολυεργαλείο καθώς δίνει τη δυνατότητα να «καρφιτσώσεις» πληθώρα από χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθηθεί ο κόσμος, και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται απολύτως ότι πρόκειται για την εξέλιξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία του πολίτη».

Στυλοβάτης της προσπάθειας αυτής είναι το στέλεχος της Πολεοδομίας κ. Ειρήνη Μανουσάκη, η οποία άνοιξε το δρόμο για την προσπάθεια αυτή, από τα μέσα του 2000 όταν ακόμα η έννοια της ψηφιοποίησης στη γενικότητα της έμοιαζε κάτι μακρινό και άπιαστο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορούσε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο.

Το «γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών» ουσιαστικά οδήγησε σε μια νέα εποχή το Δήμο Ηρακλείου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη με το πάτημα ενός κουμπιού, να ενημερώνεται για το πώς θα πρέπει να εκδώσει μια οικοδομική άδεια στην συγκεκριμένη περιοχή στην οποία διαθέτει οικόπεδο, ή να ελέγξει πως προχωρά μια πολεοδομική μελέτη, ή τα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο!

Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα της ψηφιακής καταγραφής και παρακολούθησης ενός συνόλου πολεοδομικών δεδομένων όπως οι κατά τόπους ισχύοντες όροι και περιορισμοί δόμησης, οι πολεοδομικές μελέτες, οι πράξεις εφαρμογής, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα όρια οικισμών, αρχαιολογικών ζωνών, απαλλοτριώσεων, ρεμάτων, το οδικό δίκτυο κ.ά.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις της στη «Π» η κ. Μανουσάκη, «πρακτικά ο μηχανικός μπορεί να ενημερωθεί για την πολεοδομική ταυτότητα ενός ακινήτου από το γραφείο του και να αντλήσει τα στοιχεία εκείνα, που θα τον βοηθήσουν να τα ενσωματώσει στη δουλειά του, τα οποία μπορεί να είναι ένα διάγραμμα ένας χάρτης του σχεδίου, ένας χάρτης ορίου οικισμού, ένα απόσπασμα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ένας πίνακας πράξης εφαρμογής και μια σειρά πολλών ακόμα δεδομένων.

Η πλατφόρμα σε επίπεδο πολεοδομικών δεδομένων, είναι σε πολύ καλό σημείο σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ως υπηρεσία προσπαθούμε το σύστημα να έχει πληρότητα πολεοδομικών δεδομένων σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Έτσι ο πολίτης μπορεί να αντλήσει όρους και περιορισμούς δόμησης, χάρτες και διαγράμματα όρια οικισμών να ενημερωθεί για την οριοθέτηση των ρεμάτων για τις αρχαιολογικές ζώνες για τη διοικητική διαίρεση και έχουμε προσθέσει στην τελευταία φάση δεδομένα που αφορούν οικονομικές άδειες».