Κλείδωσε η συμφωνία για την τοποθέτηση ισραηλινού ραντάρ στην ανατολική Κρήτη
Κλείδωσε η συμφωνία για την τοποθέτηση ισραηλινού ραντάρ στην ανατολική Κρήτη

Όσο οι προκλήσεις των Τούρκων δεν σταματούν κι όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος που αναμένεται «καυτός» αναφορικά με τις έρευνες που έχει αναγγείλλει ο Ερντογάν νότια της Κρήτης, τόσο οι εξελίξεις γίνονται καταιγιστικές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει την μέγιστη δυνατή θωράκιση της χώρας.

Όπως φαίνεται, το «αμυντικό δόγμα» της Ελλάδας, κατευθύνεται προς το νότο κι ενισχύει σε τεράστιο βαθμό την Κρήτη, αλλά και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη όπως έγραψε η «Π»  από την επίσκεψη των αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην Κρήτη και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, συζητείται η μεγάλη αναβάθμιση του ναύσταθμου στην Σούδα, μέσα από την μετακόμιση ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στην περιοχή.

Μια τέτοια ενέργεια, εκτός από συμβολικό χαρακτήρα, θα έχει και ουσιαστικό, αφού με δεδομένη την έντονη κινητικότητα που αναμένεται στη νότια Μεσόγειο, η αυξημένη παρουσία του ελληνικού στόλου, φαντάζει πλέον έως επιβεβλημένη.

Την ίδια στιγμή, στο σχετικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η μόνιμη παρουσία στη Σούδα τουλάχιστον ενός αναβαθμισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να επιχειρούν, περί τα τέλη του 2022 με αρχές 2023.

Εκτός, όμως από τη δυτική Κρήτη, στο κάδρο μπαίνει και η ανατολική, μέσω μάλιστα μιας στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας και Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, φαίνεται πως κλείδωσε η συμφωνία για την εγκατάσταση του  μεγάλου Ισραηλινού ραντάρ στην ανατολική Κρήτη (Long Horizon).

Το ραντάρ αναμένεται να έχει εμβέλεια έως και 600 χιλιομέτρων, ενώ φέρει και τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μέσα από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ραντάρ στην Κρήτη, το Ισραήλ θα μπορεί να έχει εικόνα από το Τελ Αβίβ του τι συμβαίνει σε όλο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που συνεπάγεται την αποτρεπτική ικανότητα τόσο έναντι της Τουρκίας, όσο και έναντι του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, τεράστια οφέλη πρόκειται να έχουν η Ελλάδα, και η Κύπρος, αφού πρόσβαση στο ραντάρ θα έχουν και οι δύο χώρες.

Η τοποθέτηση του ραντάρ παράλληλα συνεπάγεται την ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας, η οποία και δίνει έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες.

Αν σε αυτές τις πρόσθετες ενέργειες συνυπολογιστεί το ότι στην Κρήτη βρίσκονται εγκατεστημένα τα πυραυλικά συστήματα τύπου S – 300 δείχνει πως ο νότος της Ελλάδας, έρχεται αφενός να υποστηρίξει Κύπρο και Ισραήλ και αφετέρου να μετατρέψει την Κρήτη σε ένα επιχειρησιακό κέντρο ηλεκτρονικής επιτήρησης όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.