επεκταση χωρικών υδάτων

Επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Κρήτη όχι μόνο στο νότιο τμήμα, αλλά και στο ανατολικό περιλαμβάνουν τα σχέδια του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Δένδια.

Όπως τόνισε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο απάντησης του προς τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Κατρούγκαλο, τόνισε ότι «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ των θέσων που έχει το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών, ως προς τα θέματα υφαλοκρηπίδας και μη οριοθετημένων ζωνών.

«Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει τη λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός απαντώντας παράλληλα στην κριτική Κατρούγκαλου αναφορικά με διπλό κέντρο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έκανε σαφές ότι η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπό αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. «Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

Ο υπουργός επισήμανε παράλληλα τη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο σχέδιο νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Ιόνιο, τονίζοντας ότι η επικράτεια της χώρας αυξάνει το μέγεθος της κατά 10 %.

Κατά την έναρξη συζήτησης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ. αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

«Είναι σημαντικό -όπως αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή- ότι το νομοθέτημα συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία» τόνισε ο υπουργός.