Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτήρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Πώς τον κατέγραψε το ΜΦΙΚ

Τις επόμενες ώρες θα φανεί αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας ήταν και ο κύριος, όπως τονίζει ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς.

Όπως αναφέρει, ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε αν θα έχουμε νέο μεγάλο σεισμό, δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να προχωρήσει σε πρόβλεψη.

Ακόμα, τα επίκεντρα του μεγάλου σεισμού αλλά και των μετασεισμών που ακολούθησαν συνεχώς επικαιροποιούνται, φαίνεται πως είναι πιο νότια από εκείνα που είχαμε… συνηθίσει στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

«Περιμέναμε τέτοια μεγέθη, όχι μεγαλύτερα από 6 Ρίχτερ, αναφέρει.

Προσθέτει, ακόμα, ότι το επίκεντρο φαίνεται να είναι στο νότιο κομμάτι του σμήνους των σεισμών που είχαμε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, είναι πιθανό να έχει ενεργοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα, όμως, δεν γνωρίζουμε αν είναι στην ίδια ή σε άλλη ζώνη.

«Δεδομένα, μέχρι τώρα, στην περιοχή δεν έχουμε, θα μπορούσαν να δώσουν και μεγαλύτερο σεισμό, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος και να μιλήσει με σιγουριά», σημειώνει.

 

Διαφωνεί ο Χουλιάρας

«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι», λέει από την πλευρά του o Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφερόμενος στα σεισμολογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. 

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ήδη από τις 25 Ιουλίου είχε αποκαλύψει ότι η σεισμική παράμετρος b για το Αρκαλοχώρι έδειχνε ότι κάτι δεν πάει καλά στη περιοχή, χωρίς όμως τότε να μπορούσε να ξεκαθαρίσει εάν ήταν προσεισμοί. «Είχα συστήσει τότε στους αρμόδιους να κάνουν προσεισμικούς ελέγχους στα κτήρια. Δεν μπορούσε τότε να ξεκαθαριστεί εάν ήταν προσεισμοί, είχαμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν με είχαν καλέσει στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για να τους παρουσιάσω τα στοιχεία», λέει ο ίδιος. 

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η σεισμική παράμετρος b έδειχνε στις 25 Ιουλίου τιμή 0,6 για το Αρκαλοχώρι και 1 για τη Θήβα. Να εξηγήσουμε ότι η λεγόμενη σεισμική παράμετρος b, είναι μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους στη σεισμολογία και δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας είτε υψηλό είτε χαμηλό πράγμα που είναι ένδειξη αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου.

Όταν η σεισμικότητα είναι συνήθης τότε η παράμετρος είναι 1.  Αν όμως αν η παράμετρος b μικραίνει κάτω της τιμής 1, τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα. Σε ανάρτησή του, αναφέρει «ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι δεν ήταν έκπληξη για τους σεισμολόγους.

Η περιοχή “κουνιέται” σεισμικά από τον Ιούλιο με έντονη δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και η στατιστική ανάλυση που έκανα έδειχνε ανώμαλη τιμή στην παράμετρο b, ιδιαίτερα χαμηλή στο 0,6 στις 25/7 ενώ η κανονική τιμή της θα ήταν το 1, η μονάδα.  

Όμως οι διαστάσεις του τοπικού ρήγματος μας έδειχναν τότε ότι δεν έχει δυνατότητες για σεισμό μεγαλύτερο από  6 από έξι Ρίχτερ και γι’ αυτό το λόγο είχαμε προτείνει έκτακτους ελέγχους κτηρίων στις τοπικές αρχές.  Αυτό μπορούσα να κάνω σαν σεισμολόγος και αυτό έκανα».