Μια ιστορική στιγμή ζει από χθες η Κρήτη, αφού μπαίνει σε λειτουργία πλέον η λεγόμενη «μικρής» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο μάλιστα, όπως έγραψε η «Π», χαρακτηρίστηκε ως «έργο της χρονιάς» για το 2020, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν πιστέψει πως το έργο δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί.
Παρ’ όλα αυτά, ήδη από χθες ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέβαλε σχετικό αίτημα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για παροχή ενέργειας από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το Σύστημα της Κρήτης λόγω μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στο νησί.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής απάντησε θετικά στο σχετικό αίτημα, ενώ δηλώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διακινηθεί ηλεκτρική ενέργεια μέσω της νέας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή, μετά από συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι εφικτή η διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων με τον πλέον ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι τα οφέλη του έργου και ειδικότερα τα οικονομικά οφέλη μετά την ολοκλήρωσή του παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά, αφού από το 2022, το οποίο και θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 380 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ολοκλήρωση και της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 550 εκατομμύρια ευρώ κι αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ έως και το 2030.
Αναφέρεται επίσης ότι πρόκειται για μια επένδυση που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του ανεξάρτητου διαχειριστή, έχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πολύ μεγάλο όφελος για όλους τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».
Τονίζεται ακόμα πως η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί κατασκευαστικό παράδειγμα προς μίμηση, λόγω των μεγάλων ιδιαιτεροτήτων που έχει το συγκεκριμένο έργο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο έργο μεγάλης εμβέλειας, το οποίο και κατασκευάστηκε αρκετά σύντομα για τα δεδομένα υλοποίησης αντίστοιχων έργων.