Ψηφιακό δημοψήφισμα… για τους πυλώνες φωτισμού της πλατείας Ελευθερίας!

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σημαντική παρέμβαση αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δέχεται αλλεπάλληλες προτροπές και εισηγήσεις από τους πολίτες για την αφαίρεση των μεγάλων σιδερένιων πυλώνων φωτισμού, γεγονός που φαίνεται ότι έχει κυοφορήσει την ιδέα της καταγραφής της άποψης της κοινής γνώμης μέσα από τη δημόσια διαβούλευση του επίμαχου θέματος.

«Γιατί δεν κάνεις ένα ψηφιακό δημοψήφισμα;» είναι το ερώτημα που έχει τεθεί στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, ο οποίος δεν φαίνεται να το αποκλείει, τονίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον δήμαρχο Α. Καλοκαιρινό είναι σε πρώτη φάση να προκληθεί μια συνάντηση με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία διαχρονικά εγείρει αντιστάσεις στο θέμα της αφαίρεσης των πυλώνων φωτισμού και να ανοίξει επί της ουσίας μια συζήτηση για το επίμαχο θέμα.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά που θα πρέπει να τεθούν, τονίζει ο κ. Σισαμάκης, ο οποίος σημειώνει ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης η υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξεταστεί και η στατική τους επάρκεια, καθώς εγείρονται ζητήματα και σε σχέση με το διάβρωσή τους. Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται ότι οι διαχρονικές αντιδράσεις των πολιτών που έχουν εκφραστεί για τους μεγάλους πυλώνες φωτισμού ανατροφοδοτήθηκαν με αφορμή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έγινε κλάδεμα των δέντρων και μια σειρά από εργοταξιακές παρεμβάσεις που έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο του κοινωνικού διαλόγου έντονες συζητήσεις σε σχέση με το μέλλον των πυλώνων και είναι γεγονός ότι έχει ισχυρότατους πολέμιους που υποστηρίζουν ότι οι κατασκευές αυτές ούτε ταιριάζουν ούτε ποτέ ενσωματώθηκαν με κανέναν τρόπο στην κουλτούρα της πόλης. Ο ίδιος μάλιστα ο αντιδήμαρχος δεν κρύβει την έκπληξή του για το εύρος και την ένταση των πιέσεων που δέχεται για την απομάκρυνση των ψηλών φωτιστικών που, όπως σχολιάζει, δημιουργούν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνητικούς συνειρμούς και μια τεράστια δυσκολία ανοχής στην ύπαρξή τους.

 

 

Ο κ. Σισαμάκης σημειώνει ότι σίγουρα πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που έχει ανοίξει το οποίο θα εξεταστεί με προσοχή σε κάθε του βήμα. Σε αυτή τη φάση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και το εργοτάξιο προχωρά με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί με τον ανάδοχο του έργου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την πλατεία Ελευθερίας οι εργασίες έχουν επεκταθεί και στο διπλανό τμήμα της πλατείας όπου βρίσκεται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη, όπου προχωρά το σπάσιμο των πλακών και διευρύνεται εντατικοποιημένα το έργο της αποκατάστασης. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου ο χώρος αυτός θα έχει πλήρως διαμορφωθεί.

Όπως σημειώνει, υπάρχει συμφωνία να μην ξηλωθεί η πλατεία από την πλευρά των μαγαζιών στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής. Η δέσμευση που θα δοθεί στους καταστηματάρχες είναι ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας στο κεντρικό σημείο, στο οποίο σήμερα προεκτείνονται τραπεζοκαθίσματα.

Άρα οι καταστηματάρχες θα έχουν ζωτικό χρόνο λειτουργίας από τις 10 Ιουνίου (που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσής της στο κέντρο πλατείας) μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη για να λειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το ξήλωμα της πλατείας από την πλευρά των καταστημάτων με την προοπτική σε ένα δίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης.