Το Πολυτεχνείο Κρήτης πενθεί για τον ξαφνικό θάνατο θάνατο του καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ευάγγελου Γρηγορούδη, που “έφυγε” στα 55 του μόλις χρόνια.
Ο γνωστός επιστήμονας βρισκόταν από προχθες στο Ηράκλειο μαζί με αντιπροσωπεία της πρυτανείας και καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να συμμετέχουν στο συνέδριο «Ημέρες Καινοτομίας 2023-Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής INNODAYS 2023».
Μάλιστα διέμενε στο σπίτι του γιου του ο οποίος σπουδάζει στο Ηράκλειο και δυστυχώς ήταν εκείνος που τον βρήκε νεκρό.
Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη ολόκληρης της πολυτεχνικής κοινότητας για την αιφνίδια και τραγική απώλεια του Ευάγγελου Γρηγορούδη και αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είχε σημαντική παρουσία στις δράσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στον τομέα της Καινοτομίας, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης κρατούσε ζωντανή τη δράση «Φυτώριο Ιδεών». Πάντα στο πλευρό των φοιτητών, οργάνωνε πολλούς φοιτητικούς διαγωνισμούς και βρισκόταν εκεί για να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει στα θέματα του αντικειμένου του.
Θυμόμαστε όλοι το χαμογελαστό του βλέμμα και τον ευγενικό χαρακτήρα του, που τον έκανε αγαπητό σε όλους μας. Η παρουσία του και το έργο του στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα παραμείνουν χαραγμένα στη μνήμη της Πολυτεχνικής Κοινότητας!».
Σε μήνυμά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής τονίζει:
«Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του διακεκριμένου Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γρηγορούδη, βυθίζει στη θλίψη όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία της Κρήτης.
Ο Ευάγγελος Γρηγορούδης ήταν αφοσιωμένος επιστήμονας, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία που αφορούν στον επιχειρηματικό κόσμο, την οικολογία και την αειφόρα ανάπτυξη, και συνδράμοντας μεταξύ άλλων τους τοπικούς φορείς, σε πληθώρα σοβαρών ζητημάτων που μας απασχολούν.
Η συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο.
Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του, αλλά και στους συνεργάτες του στο Πολυτεχνείο Κρήτης». Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αναφέρει για τον αδόκητο χαμό του επί σειρά ετών συνεργάτη του:
«Ο Καθηγητής Γρηγορούδης, ο Βαγγέλης, υπήρξε ένας εξαίρετος επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ένας πολύτιμος συνεργάτης σε ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά κυρίως ένας πραγματικός φίλος. Διακρινόταν όχι μόνο για την εξαιρετική του πορεία και συνεισφορά στον τομέα της επιστήμης αλλά κυρίως για τις αξίες και το ήθος του. Η συνεργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, ο σεβασμός προς όλους τους συνεργάτες του, η προθυμία του αποτελούν πρότυπο για όλους εμάς.
Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου και σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Καθηγητή Γρηγορούδη και κυρίως στους οικείους του και στην οικογένειά του, ελπίζοντας να βρουν δύναμη σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.
Ο καθηγητής Βαγγέλης Γρηγορούδης θα μείνει ζωντανός στις καρδιές μας μέσα από το έργο του, το ήθος του και τη θετική του επίδραση στην κοινότητα».
Ποιος ήταν
Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (2002) σε θέματα διαχείρισης διαδικασιών ποιότητας πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης απ’ όπου πήρε το διδακτορικό δίπλωμα το 1999, ενώ το 2021 είχε εκλεγεί ως Κοσμήτορας της σχολής.
Έλαβε διακρίσεις από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών, το World Automation Congress, την Academy of Business and Administrative Sciences, το Ίδρυμα Ιωάννου και Βασιλείας Καραγιάννη, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ι.Κ.Υ.
Ενεργούσε ως κριτής σε περισσότερα από 70 επιστημονικά περιοδικά, και ήταν αναπληρωτής συντάκτης πολλών επιστημονικών περιοδικών.
Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει περισσότερα από 15 βιβλία για τη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών, την ανάπτυξη, λειτουργία και στρατηγική των επιχειρήσεων, καθώς και περισσότερα από 170 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιελάμβαναν διαδικασίες μέτρησης ποιότητας υπηρεσιών, ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων, αξιολόγηση επιδόσεων, επιχειρηματική αριστεία, επιχειρησιακή έρευνα (μέθοδοι και τεχνικές αξιολόγησης), πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων, ανάλυση δεδομένων (μέθοδοι ανάλυσης ποιοτικών δεδομένων), και marketing (έρευνες αγοράς και ικανοποίησης πελατών).