Δεσμεύσεις Στυλιανίδη για μεταφορικό ισοδύναμο
Δεσμεύσεις Στυλιανίδη για μεταφορικό ισοδύναμο

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες και μετά από πρωτοβουλία των εκπροσώπων Επιμελητηρίων της Κρήτης, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης είχε παραλάβει έναν αναλυτικό φάκελο, στο πλαίσιο του οποίου γίνονταν γνωστές οι αδικίες σε βάρος της Κρήτης αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο. Ο φάκελος δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που είχε στα χέρια του ο υπουργός, αφού γνώριζε πολύ καλά ότι η Κρήτη εντάσσονταν στο «ειδικό πλαίσιο» του Υπουργείου για «νησιωτικές περιοχές άνω των 150.001 κάτοικων», το οποίο στην πράξη αφορούσε αποκλειστικά στην Κρήτη.

Τόσο ο υπουργός όσο και το υπόλοιπο κυβερνητικό επιτελείο είχαν λάβει προθεσμία από την κρητική πλευρά ως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που θα επισκέπονταν θεσμικά ξανά στην Κρήτη, για να μπορέσουν να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους. Είχε προηγηθεί ωστόσο μια επικοδομητική συζήτηση, στην οποία ο Υπουργός είχε δηλώσει πως πρόθεση του είναι να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Το Σάββατο, όταν ο υπουργός έφθασε στο Ρέθυμνο, δεν ήρθε με απαντήσεις. Δεν απογοήτευσε ωστόσο τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης που βρίσκονταν στο συνέδριο των Επιμελητηρίων, καθώς ανέφερε πως βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος.

 Δεσμεύσεις Στυλιανίδη για μεταφορικό ισοδύναμο
Ο υπουργός ζήτησε λίγη πίστωση χρόνου ακόμα ως προς την επίλυση του ζητήματος, διότι όπως ανέφερε, έχουν ελεγχθεί πάρα πολλές περιπτώσεις, ειδικότερα αγροτών, που αποδεικνύεται ότι είναι νομίμως δικαιούχοι, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα από το Υπουργείο ο πλήρης έλεγχος όλων των αιτούντων για να μπορέσει να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Γιακουμάκη, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες και να μπορέσουν να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και αγρότες στην Κρήτη. Ο υπουργός παρ’ όλα αυτά, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι έως αδύνατο να εγκρίνουν επιχορηγήσεις ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη, όπως συνέβαινε παλαιότερες χρονιές. Αρκέστηκε πάντως να δώσει τη διαβεβαίωση ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα συνεχιστεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας, κάνοντας σαφές ότι «η Κρήτη δεν θα θυματοποιηθεί».

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη δήλωση δεν ικανοποίησε καθόλου ούτε τους αγρότες, ούτε και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι άλλωστε βρίσκονται σε μια μεγάλη δυσμένεια καθυστερήσεων πληρωμών από προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Στυλιανίδης πάντως θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να δηλώσει πως επειδή ακριβώς και η κυβέρνηση γνωρίζει αναλυτικά τα θέματα και τα προβλήματα της Κρήτης, έχει ήδη προχωρήσει στην αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων κι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει νέο ταμείο, προκειμένου τα χρήματα που θα «χαθούν» από τις ενισχύσεις μέσω μεταφορικού ισοδύναμου, να δοθούν μέσω άλλης οδού στην επιχειρηματικότητα της Κρήτης, με πιθανή αξιοποίηση πόρων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο υπουργός παράλληλα τόνισε πως γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη από την ενίσχυση του ισοδύναμου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η στόχευση του Υπουργείου.

Αγρότες κι επιχειρηματίες έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν νέα το προσεχές διάστημα, οπότε και θεώρησαν πως δεν χρειάζεται να υπάρξει προς το παρόν κάποια πρόσθετη πίεση.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουν κατ’ αρχάς ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες, αναμένοντας να διαπιστώσουν αν θα γίνουν πράξη. Επιχειρηματίες κι αγρότες ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις και δηλώνουν έτοιμοι να επανέλθουν, στην περίπτωση που οι διαβεβαιώσεις Στυλιανίδη, αποδειχθούν διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα.