Τα βίαια και ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα 43χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος είναι χρόνιος χρήστης, με ψυχιατρικό υπόβαθρο και απόπειρες αυτοκτονίας, έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητα των γειτόνων του και των νοικάρηδων του, αφού οι άνθρωποι είναι, όπως καταγγέλλουν, εντελώς απροστάτευτοι. Εισβάλλει στα διαμερίσματα, προκαλεί φθορές, βάζει φωτιές, πετάει γλάστρες και όποιον πάρει ο χάρος. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά και προειδοποιούν τις Αρχές ότι αν δεν παρέμβουν, θα γίνει μεγάλο κακό.
«Πού είναι η Πολιτεία να μας προστατεύσει; Το βλέπουμε το κακό να έρχεται» λέει στην «Π» ένας εκ των ιδιοκτητών διαμερίσματος στην πολυκατοικία της οδού Δρυμηντινού, στα όρια Θερίσου-Μασταμπά. Είναι απελπισμένοι καθώς νιώθουν ότι κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή αλλά δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους και να προστατευθούν.
Μόλις πριν από ένα μήνα η «Π» είχε αναφερθεί στην περίπτωση του 43χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου για τις φθορές και τις φωτιές που είχε προκαλέσει στα διαμερίσματα νοικάρηδων του. Είναι μία «κινητή βόμβα» τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω του. Αδυνατεί να κόψει τη μορφίνη, αδυνατεί να ελέγξει τον εαυτό του με αποτέλεσμα η όλη συμπεριφορά του να είναι άκρως επικίνδυνη τόσο σε βάρος των γειτόνων όσο και των νοικάρηδων του.
Και μπορεί οι νοικάρηδες να έφυγαν κακήν-κακώς, δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τις άλλες οικογένειες που τα διαμερίσματα είναι δικά τους και είναι καταδικασμένες να υπομένουν αυτό το μαρτύριο 24 ώρες το 24ωρο.
Όπως λένε, δεν ιδρώνει το αυτί του για τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν να παραμένει σε αυτήν την πολυκατοικία. Μπαίνει, βγαίνει, κοιμάται, ξυπνάει, βρίζει, απειλεί, σπάει, πετάει πράγματα… Κάθε φορά που βρίσκεται σε υπερδιέγερση, γίνεται πανικός.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στην «Π» ότι φοιτήτρια που άπλωνε τα ρούχα της γλίτωσε στο τσακ τη γλάστρα στο κεφάλι. «Λίγο και θα την σκότωνε..».
Ο ιδιοκτήτης άλλου διαμερίσματος είδε τον ηλιακό του θερμοσίφωνα θρύψαλα. Μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση, όμως ο άνθρωπος αποχώρησε απογοητευμένος. «Δεν υπάρχει σωτηρία. Ποιος μας προστατεύει εμάς; Πού είναι το κράτος; Πού είναι οι δομές; Το κακό έρχεται. Το βλέπουμε. Και μετά θα είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά. Τι θα γίνει; Θα με αναγκάσουν να ενοικιάσω ή να πουλήσω το δικό μου σπίτι για να γλιτώσω; Αυτή είναι η λύση;».
Αμέσως μετά το Πάσχα σκοπεύουν όλοι μαζί να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα, ξέρουν όμως ότι ούτε αυτό είναι αρκετό για να αποτρέψουν τα ξεσπάσματα του 43χρονου. Η περίπτωση του απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την τραγική έλλειψη δομών για τη διαχείριση ατόμων που δοκιμάζονται ταυτόχρονα από τις εξαρτήσεις και τις ψυχιατρικές διαταραχές. Στις ψυχιατρικές κλινικές που «στενάζουν», δυστυχώς οι τοξικομανείς δεν είναι προτεραιότητα (αν και σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει ψυχική νοσηρότητα) και στα προγράμματα απεξάρτησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ίδιου του χρήστη.
Ο ίδιος την τελευταία φορά που βρέθηκε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος στο πλαίσιο αυτοφώρου ανέφερε ότι οι ψυχίατροι του συνέστησαν να κόψει τη μορφίνη, όμως, όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Είπε ακόμα ότι έχει κάνει απόπειρες αυτοκτονίας.