Βαρύ εσωτερικό πλήγμα υπέστη η Δημοτική Αρχή, με την απόφασή της να προχωρήσει στην εγκατάσταση ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος και ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Βλαχάκης, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Δουλγεράκη και Ανέστης Κιούλπαλης ψήφισαν «παρών».
Η εμπλοκή ιδιώτη στα απορρίμματα κατέγραψε ισχυρούς εσωτερικούς τριγμούς στην πλειοψηφούσα παράταξη, καθώς δοκιμάστηκε η πολιτική συνοχή της, μέσα από την επίμαχη απόφασή της, που συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
Το σχέδιο εισόδου του ιδιώτη στην αποκομιδή των σκουπιδιών, το οποίο προσκρούει ευθέως στα όσα η Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Ηρακλειώτες, φαίνεται ότι πυροδότησε φυγόκεντρες δυνάμεις, που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του αντιδημάρχου κ. Βλαχάκη, ο οποίος, με ένα κείμενο-«καταπέλτη», καυτηρίασε πολιτικά τον φαύλο κύκλο απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέθηκε το ζήτημα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, που θα αναδείξει τον ιδιώτη, που θα αναλάβει τη διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων της ανακύκλωσης συνολικά, όπως, επίσης, και του καθαρισμού της πόλης στο κέντρο, στα τείχη και την παραλιακή ζώνη.
Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος κατέθεσε την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου, και παράλληλα ανεξαρτητοποιήθηκε, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, αναπαράγεται ένας φαύλος κύκλος απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με τη διαχρονική, ανεύθυνη πολιτική εκχώρησης βασικών δημόσιων λειτουργιών σε ιδιώτες.
Μια πολιτική που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οδηγεί όχι απλώς στην υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα, αλλά στο σταδιακό ξεπούλημα της ίδιας της χώρας και της εκχώρησης όχι μόνο των υποδομών, των φυσικών πόρων, αλλά και των βασικών λειτουργιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόκειται για μεθοδική στρατηγική εκμαυλισμού, στρατηγική συνειδήσεων και εμπέδωσης του ατομικισμού, στο όνομα μιας επίπλαστης ευημερίας και πρόσκαιρου πλουτισμού.
«Παρών» δήλωσαν και οι δύο εντεταλμένοι σύμβουλοι, Ανέστης Κιούλπαλης και Κατερίνα Δουλγεράκη, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής επιβαρύνει υπερβολικά τον Δήμο και δημιουργεί σοβαρά εργασιακά προβλήματα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, που θα εργάζονται με το φόβο της απόλυσης.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να θέτει ζήτημα για το αν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το συνολικό κόστος της εργολαβίας, θα ήταν λιγότερα εάν την υλοποίηση του έργου αναλάμβανε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με ενισχυμένο προσωπικό.
Η κυρία Μ. Καναβάκη ζήτησε επίμονα τη μελέτη του Δήμου, με την οποία προχωρά η εμπλοκή του ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι, σήμερα, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, ενώ η κυρία Λ. Ανδρουλάκη ζήτησε την απόσυρση του θέματος, τονίζοντας ότι η αναμόρφωση των 600 χιλιάδων ευρώ τα οποία δεν ξέρουμε πού θα πάνε και πώς θα χρησιμοποιηθούν, τονίζοντας ότι είναι «αδιανόητοι» οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής.
Ο αντιδήμαρχος Γ. Αγριμανάκης τόνισε ότι η εμπλοκή του ιδιώτη στην αποκομιδή είναι «το πρώτο βήμα για ένα πιο βιώσιμο και σύγχρονο μοντέλο καθαριότητας», ενώ από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Αλέξης Καλοκαιρινός, δήλωσε «υπερήφανος για τον καθένα και την καθεμία από όσους στηρίζουν το σχέδιο για την καθαριότητα». «Η κοινωνία βρίσκεται γύρω μας» όπως είπε και «200.000 άνθρωποι απαιτούν μία καθαρή πόλη. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και αναλαμβάνουμε να εκφράσουμε αυτό που συνιστά την προσδοκία της κοινωνίας».
Τι καταγγέλλει με την παραίτησή του ο Γιώργος Βλαχάκης
«Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά –με τους πολίτες να ασφυκτιούν οικονομικά, να φορολογούνται υπέρμετρα και να παλεύουν καθημερινά για την αξιοπρέπειά τους– οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής οφείλουν να είναι απόλυτα μετρημένες, δίκαιες και κοινωνικά ωφέλιμες.
Με τη δημιουργία νέου ΚΑ εξόδων 20-6117.018 Υπηρεσίας απομάκρυνσης ογκωδών και πράσινων αποβλήτων και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Ηρακλείου και συλλογής σύμμεικτων αποβλήτων και Οδοκαθαρισμού της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου [Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου 17-7-2025/82262], που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, ουσιαστικά αναπαράγεται ένας “φαύλος κύκλος” απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με τη διαχρονική, ανεύθυνη πολιτική εκχώρησης βασικών δημόσιων λειτουργιών σε ιδιώτες.
Μια πολιτική που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οδηγεί, όχι απλώς στην υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα, αλλά στο σταδιακό ξεπούλημα της ίδιας της χώρας και της εκχώρησης όχι μόνο των υποδομών, των φυσικών πόρων, αλλά και των βασικών λειτουργιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Πρόκειται για μεθοδική στρατηγική εκμαυλισμού συνειδήσεων και εμπέδωσης του ατομικισμού, στο όνομα μιας επίπλαστης ευημερίας και πρόσκαιρου πλουτισμού. Τα φαινόμενα, που καταγράφονται σήμερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας.
Τίποτα από όσα διαδραματίζονται δεν είναι αποκομμένο ή τυχαίο· αντιθέτως, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα θεσμών και υπηρεσιών. Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται στη Δημόσια Υγεία, στη Δημόσια Παιδεία και σε πλήθος άλλων τομέων, που πλήττονται από την υποχρηματοδότηση, την απορρύθμιση και την αδιαφορία. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, αδυνατώντας να διακρίνουν προοπτική, αξιοκρατία και στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, αντί να ενισχύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και να επενδύσουμε στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των πολιτών, επιλέγουμε συνειδητά τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, με σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στην ποιότητα ζωής, όσο και στην ίδια τη θεσμική φυσιογνωμία του Δήμου Ηρακλείου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σταδιακά θα απωλέσει τον ολιστικό χαρακτήρα της προς όφελος της κοινωνίας και θα παραμείνει ένα “άδειο πουκάμισο” που δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο, πέρα του απλού διαχειριστή που θα καλείται να νομιμοποιεί την παρουσία του ιδιώτη.
Αυτό που επιχειρείται σήμερα, από τον εισηγητή και συνάδελφο αντιδήμαρχο, και παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση στον τομέα της Καθαριότητας του 4ου μεγαλύτερου Δήμου της Χώρας, δεν είναι τίποτα άλλο από μια σταδιακή αποδόμηση, που οδηγεί στον αργό θάνατο άλλης μιας δημόσιας υπηρεσίας. Η πρόταση για ανάθεση μέρους της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου σε ιδιώτη, με κόστος 8.500.000 ευρώ ανά έτος, προκαλεί εύλογους προβληματισμούς. Ας σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για 34.000.000 ευρώ για 4 χρόνια –και βλέπουμε– ποσό αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα του Ηρακλείου!
Βάσει της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ηρακλείου –με τον υφιστάμενο δανεισμό, τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν Δημοτικές Εταιρείες και με επιλογές που προκρίνουν την ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών σε ιδιώτες, αντί για την ουσιαστική ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών– η προτεινόμενη δαπάνη των 8.500.000 ευρώ ετησίως για την Καθαριότητα δεν οδηγεί σε βιώσιμη διαχείριση, αλλά λειτουργεί ως “λαιμητόμος” για τη δημοσιονομική επιβίωση και την αυτοτέλεια του Δήμου. Πρόκειται για ιδιαίτερα υπέρογκη δαπάνη, που αφορά σε μέρος των υπηρεσιών στην επικράτεια του Δήμου.
Από την έστω και καθυστερημένη αποστολή [Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025] μιας απλής σύνοψης της περιβόητης “Μεταρρύθμισης” υπό τον τίτλο: Σύμβαση: Υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης για τη βελτιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς ειδικών ρευμάτων ΔσΠ και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι ουδόλως πρόκειται περί μεταρρύθμισης, αλλά για απλή νομιμοποίηση της εισόδου του ιδιώτη.
Η σύνοψη παρουσιάζει πλήθος ελλείψεων στο σκέλος της οικονομικής ανάλυσης, καθώς εντέχνως αποφεύγεται η ανάλυση των δαπανών του προσωπικού, του εξοπλισμού αλλά και του ύψους των δημοτικών τελών που θα διαμορφωθούν (περιορίζεται μόνο στην σχηματική γραφιστική αποτύπωση ενός βέλους). Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του εισηγητή θα υλοποιηθεί -τελικά- σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν ένα επιπλέον βαρύ οικονομικό φορτίο, χωρίς πραγματική κοινωνική ανταπόδοση.
Με 8.500.000 ευρώ (πόσω δε μάλλον με τα 34.000.000 ευρώ) θα μπορούσε να ενισχυθεί η Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό, να αγοραστεί επιπλέον σύγχρονος εξοπλισμός.
Πρέπει να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα και όχι να λειτουργούμε σε βάρος του. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με συνέπεια τον δημόσιο χαρακτήρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ως βασική αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και ισότιμης εξυπηρέτησης όλων των πολιτών.
Διαφωνώ και καταψηφίζω την προτεινόμενη αναμόρφωση, καθώς συνεπάγεται μια σειρά από σοβαρές οικονομικές και θεσμικές επιπτώσεις, που επιβαρύνουν δυσανάλογα τον Δήμο Ηρακλείου και τους δημότες, χωρίς ουσιαστικό όφελος.
Συγκεκριμένα:
Υπερβολικό κόστος σε σχέση με το έργο
Το ποσό των 8.500.000 ευρώ ανά έτος για μερική μόνο κάλυψη δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για αναντιστοιχία κόστους-ωφέλειας.
Αποδυνάμωση του Δημόσιου Τομέα
Αντί να ενισχυθεί η Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας (π.χ. με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό), παρακάμπτεται και υποβαθμίζεται, αυξάνοντας την εξάρτηση από εργολάβους.
Δημιουργία εξάρτησης από ιδιώτες
Ο Δήμος ενδέχεται στο μέλλον να μην μπορεί να επανέλθει σε Δημοτική Καθαριότητα, εφόσον θα έχει αποδυναμώσει τις υποδομές του και δεν θα διαθέτει ούτε προσωπικό ούτε οχήματα.
Διαρκές και αυξανόμενο κόστος
Οι συμβάσεις με ιδιώτες τείνουν να αυξάνονται με τον χρόνο, με τροποποιήσεις ή νέες αναθέσεις. Η πρώτη σύμβαση (π.χ. 8.500.000 ευρώ) γίνεται βάση για επόμενο “μοντέλο” λειτουργίας, οδηγώντας σε διαρκή εκτροπή προϋπολογισμού. Δεν θα υπάρχουν αναθεωρήσεις στην πορεία γιατί αντί να γίνεται προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων με στοχευμένες καμπάνιες, στην πραγματικότητα θα εξυπηρετείται η αύξηση των απορριμμάτων και η περαιτέρω επιβάρυνση του Δήμου Ηρακλείου.
Επιβάρυνση των δημοτών
Μακροπρόθεσμα, η αύξηση κόστους οδηγεί σε αύξηση τελών καθαριότητας, επιβαρύνοντας τους δημότες χωρίς ανάλογη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με πλήρη επίγνωση της θεσμικής μου ευθύνης, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, αποχωρώ από τη Δημοτική Παράταξη “Δικαίωμα στην πόλη”, με την οποία εξελέγην και δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή».