Ηράκλειο: Το καρπούζι που έγινε 18 κιλά χωρίς σταγόνα νερό! – Τι λέει στην “Π” ο παραγωγός του
Ο Ηλίας Κανταλής με το άνυδρο καρπούζι του

Ένα καρπούζι 18 κιλών στην Κρήτη δεν είναι μια απίθανη παραγωγή. Στην πραγματικότητα είναι όταν σε αυτό το φυτό δεν έχει μπει ούτε μια σταγόνα νερό και μάλιστα με τους καύσωνες που η Κρήτη τον τελευταίο καιρό βίωσε.

Το υβρίδιο –φυτό καρπουζιάς  φυτεύτηκε στα αρχές Μαίου από τον Ηλία Κανταλή και τον κουμπάρο του Γιάννη Κόρσαββα στην αγροτική περιοχή «Μαύρες Πέτρες» στο χωριό Πυράθι. Πρόκειται για μια περιοχή, που όπως είπε στην «Π» ο Ηλίας Κανταλής από παλιά η οικογένεια του φύτευε τα άνυδρα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα. Έτσι σήμερα ο ίδιος έχει ένα μποστάνι με τα καρπούζια του αλλά και ξυλάγγουρα.

Ο Ηλίας Κανταλής με τον κουμπάρο του Γιάννη Κόρσαββα καμαρώνουν με το καρπούζι των 18 κιλών

Μπορεί στον ίδιο να φαίνεται φυσιολογικό, αφού το βλέπει να συμβαίνει τόσα χρόνια, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό να υπάρχει αγροτική παραγωγή χωρίς νερό και μάλιστα στην εποχή της λειψυδρίας. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει παντού αλλά υπάρχουν κι αλλού περιοχές με εδάφη που συγκρατούν την υγρασία, ακόμα κι όταν οι χειμερινές βροχές είναι ελάχιστες και μπορούν να παράγουν προϊόντα χωρίς ποτίσματα.

Ένα χαρακτηριστικό των προϊόντων που παράγονται ως άνυδρα είναι πολύ γευστικά και έχουν εξαιρετικά αρώμτα.

Όσο για την τύχη του καρπουζιού της φωτογραφίας, το σχέδιο είναι να κοπεί παγωμένο και να καταναλωθεί από τα μέλη και τους φίλους οικογένεια του κ.Κανταλή με … τη βοήθεια των τριών εγγονιών του!