Ηράκλειο: Στους δρόμους οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις προσλήψεις

Κατέβηκαν από τα έδρανα, άφησαν τα γραφεία τους και βγήκαν στους δρόμους με πανό οι δικαστικοί υπάλληλοι και στο Ηράκλειο, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις αφού οι υπηρεσίες έχουν… αποδεκατιστεί, με τους υφιστάμενους υπαλλήλους να έχουν υπερφορτωθεί αρμοδιότητες και ύλη. Η κατάσταση είναι τέτοια που σε πολλές υπηρεσίες τα οργανικά κενά φθάνουν και το 50%. Στο Λασίθι η Εισαγγελία κατέβασε… ρολά αφού οι δύο υπάλληλοι (από τις 9 οργανικές θέσεις) βρέθηκαν με αναρρωτική.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες, στη διάρκεια της κινητοποίησης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Μιχάλης Μαυρογένης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά από τις δίωρες στάσεις εργασίες, οι δικαστικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας καθώς ήταν η μέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης και επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων.

«Το νομοσχέδιο ήταν η αφορμή για να επικοινωνήσουμε τα διαχρονικά προβλήματα που έχουμε, με κύριο αυτό των προσλήψεων, είπε. «Με  το νομοσχέδιο οι προσλήψεις αυτές ουσιαστικά αγκυλώνουν καθώς  μέσα από τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί, θα γίνονται περίπου 200 προσλήψεις το χρόνο όταν τα οργανικά κενά είναι 3000 σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Με το ρυθμό που προβλέπεται με βάση το νομοσχέδιο, τα οργανικά κενά  δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε σε δέκα χρόνια» υπογράμμισε.

Από την άλλη, όπως τόνισε, καταγράφονται συνεχείς  αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. «Οι δικαστικές υπηρεσίες στενάζουν, υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν οργανικά κενά πάνω από το 50% και σε μεγάλες πόλεις και σε μικρές πόλεις και στην επαρχία.

Στο νομό Ηρακλείου οι υπηρεσίες, το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών,  που είναι οι υπηρεσίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα,  έχουν οργανικά κενά που κυμαίνονται  από 30% έως 50%.

Στο Ειρηνοδικείο, να σας πω χαρακτηριστικά,  από τις 28 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 13. Στο Λασίθι πριν λίγες ημέρες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έκλεισε η υπηρεσία γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος. Οι δύο υπάλληλοι, από τους εννέα που προβλέπονται,  έλειπαν με αναρρωτική άδεια.

Ο κ. Μαυρογένης τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δοθεί λύση αν δεν ενεργοποιηθεί άμεσα ένας μηχανισμός, μία διάταξη που υπάρχει στον Κώδικα μας και προβλέπει ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης με την εποπτεία του ΑΣΕΠ ώστε να έρθει περισσότερος κόσμος και γρηγορότερα.

Αυτό έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον υπουργό, αρνείται να το πράξει, τώρα μας βρίσκει ως δικαιολογία ότι θα το κάνει εάν συναινέσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, την στιγμή που συναινεί το συνδικαλιστικό όργανο να γίνει ένας τέτοιος διαγωνισμός, γραπτός, με αδιάβλητες διαδικασίες, έτσι είχε γίνει και το 2009 και είχαν έρθει άτομα στα δικαστήρια…

Μάλιστα οι επιτυχόντες εκείνου του διαγωνισμού είχαν έρθει με τη διαδοχή δύο κυβερνήσεων, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα αδιαβλητότητας, είχε γίνει το 2017 ένας παρόμοιος διαγωνισμός.  Δε βρίσκουμε το λόγο που αρνείται ο υπουργός να το κάνει. Προφανώς δεν θέλει να έρθει κόσμος στα δικαστήρια», κατέληξε.