Ηράκλειο: Ναι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά ποιος θα ελέγξει αν εφαρμόζεται;

Αύξηση κατά 637% κατέγραψαν οι υπερωρίες των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο τον Μάρτιο. 

Η θεαματική αυτή εξέλιξη σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποδίδεται στην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1η Μαρτίου σε 50.000 επιχειρήσεις Tουρισμού και Eστίασης, και στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στην προσαύξηση των αμοιβών για την υπερωριακή απασχόληση που ισχύει από τις 6 Μαρτίου. Τα δυο μέτρα έφεραν τον Μάρτιο ρεκόρ στη δήλωση των υπερωριών στον τουρισμό κατά 637% σε σύγκριση με τις υπερωρίες που δηλώνονταν πριν την εφαρμογή τους.

Ζητήσαμε το σχόλιο του Νεκτάριου Μωυσάκη γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και προέδρου του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και λοιπού Προσωπικού Κουζίνας Αν. Κρήτης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι σκληρά εργαζόμενοι, περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης. 

«Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους, πάνω από 50% τα Σαββατοκύριακα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έξι ημέρες την εβδομάδα και όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη που υπάρχει. Δουλεύουν παραπάνω γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Δουλεύουν παραπάνω για να βγάλουν περισσότερα χρήματα είτε παραπάνω στην ίδια δουλειά, είτε ακόμα και σε δεύτερη είτε ακόμα και σε τρίτη για να βγάλουν τα προς το ζην» σχολιάζει ο κ. Μωυσάκης. 

Ο κ. Μωυσάκης συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία αυτά και δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να ρυθμίσει τους εργασιακούς χώρους. Συνεχώς δίνει δικαιώματα στους εργοδότες να ζητάνε κι άλλα πράγματα από τους εργαζόμενους». 

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας δήλωσε ότι συμφωνούν με το μέτρο ειδικά για τον επισιτισμό όπου επικρατεί χάος και ασυδοσία, αρκεί να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται. 

«Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Επιθεώρηση, να κάνει τους ελέγχους, ώστε να δούμε και εμείς σε τι βαθμό εφαρμόζεται» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσάκης, ωστόσο επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι μιλάμε για μια βαρύτατα υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία με πέντε ανθρώπους πρέπει να καλύψει όλο τον νομό Ηρακλείου.

«Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν και δουλειά στο σπίτι. Οι εργοδότες – παραβάτες γνωρίζουν αυτή την κατάσταση και συνεχίζουν να παρανομούν» αναφέρει ο κ. Μωυσάκης.