Ηράκλειο: Καταδικάστηκε σε 18 μήνες για ενδοοικογενειακή βία στον άνδρα της

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Εξάλειψης της Βίας των Γυναικών, μία γυναίκα στο Ηράκλειο καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε βάρος του συζύγου της. Η υπόθεση εκδικάστηκε ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και ήδη προκαλεί πλήθος συζητήσεων και σχολίων. Στην κατηγορούμενη, η οποία δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και έτσι καταδικάστηκε ερήμην της, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών  με αναστολή.

Ο 42χρονος, πατέρας τριών παιδιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας προστασία  από τη βίαιη συμπεριφορά, όπως καταγγέλλει, της πρώην πια συζύγου του.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, ξεπέρασε τον εαυτό του, επέδειξε φοβερή αυτοσυγκράτηση για να μην χειροδικήσει στη σύζυγο του, η οποία συστηματικά, υποστηρίζει, εκδήλωνε σε βάρος του βίαιη και ταπεινωτική συμπεριφορά.

Υποστήριξε ότι ως άνθρωπος πιστεύει στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη, και γι’ αυτό προσέφυγε ενώπιον της για να διεκδικήσει το δίκιο του, να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και να προστατεύσει τα παιδιά του.

Αν άφηνε ελεύθερο τον εαυτό του, όπως είπε, και παρασυρόταν από τον θυμό του, θα είχε γίνει κακό. Προτίμησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να επιστρατεύσει όλη την ψυχική του δύναμη και να περιμένει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Είναι μία σημαντική απόφαση  με ιδιαίτερο συμβολισμό», τόνισε η συνήγορος του 42χρονου, κ. Μαρίνα Παναγιωτάκη. «Το μήνυμα που στέλνει το δικαστήριο-και μάλιστα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών είναι ότι η βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Η βία μπορεί να προέρχεται και από μία γυναίκα και να είναι και σφοδρότερης έντασης.

Στην προκειμένη περίπτωση, προς τιμήν του,  ο εν διαστάσει σύζυγος και παθών αντέδρασε, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Δεν ύψωσε το χέρι, δεν χειροδίκησε. Ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης επειδή πιστεύει στους κανόνες, στην οικογένεια, στον άνθρωπο. Παράλληλα, θέλησε να διαφυλάξει την ψυχική ηρεμία των παιδιών του και να τους δώσει το σωστό παράδειγμα.

Το μήνυμα που στέλνει η δικαιοσύνη με την απόφαση της είναι: “Μην χειροδικείτε, μη βιαιοπραγείτε. Είμαστε εδώ και σάς ακούμε”».