Αξιωματικοί της Scotland Yard και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου καθώς και Βρετανός εισαγγελέας με εμπειρία στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, της προστασίας θυμάτων και εκτίμησης επικινδυνότητας δραστών, θα βρεθούν στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στα δικαστήρια, στα μέσα Ιανουαρίου.
Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο ότι θα αναλύσουν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν στη χώρα τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνεται με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, εισαγγελείς και δικαστές θα μιλήσουν για το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και για τις πρακτικές που ακολουθούν αντίστοιχα.
Το κεφάλαιο της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας των ευάλωτων προσώπων, κυρίως παιδιών, είναι αναμφίβολα κάτι στο οποίο έχει «επενδύσει» σε μεγάλο βαθμό ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας, ο οποίος λόγω προαγωγής αποχαιρετά αυτές τις ημέρες (ευχόμαστε προσωρινά) το Ηράκλειο και την Κρήτη, καθώς από τον νέο χρόνο θα βρίσκεται στο Εφετείο Καλαμάτας.
Είναι μία πρωτοβουλία που την οραματίστηκε, την πίστεψε και πλέον έχει πάρει «σάρκα και οστά», με την αμέριστη στήριξη και αφοσίωση των αντεισαγγελέων του Γραφείου Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Ηρακλείου, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα με τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς και τρεις γραμματείς, όπως γράψαμε πρόσφατα.
Η Εισαγγελία Ηρακλείου προχωρά στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και μάλιστα προβλέπεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και εμπιστευτικότητας λόγω των προσωπικών δεδομένων.
Τρία πρόσωπα θα αποτελούν τον σταθερό κορμό αυτής της ομάδας που θα έχει ως συντονιστή τον εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου. Μέλη της θα είναι κάποια από τις αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (εν προκειμένω μιλάμε για την κ. Μανιώτη και την κ. Μορφοβασίλη), η επικεφαλής αξιωματικός του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου κ. Αγγελική Μπερνιδάκη καθώς και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Μαρία Παπαδακάκη.
Ωστόσο συμμετέχοντες στην Ομάδα θα είναι επίσης, ανάλογα με το περιστατικό που κάθε φορά θα τίθεται προς αξιολόγηση, οι: Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου, η Κοινωνικές Υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου, το Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά και ΚΕΜ, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Ηρακλείου και το ΚΕ.Θ.Ε.Α. Ηρακλείου.
Η ομάδα θα συνεδριάζει σε τακτική βάση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, από τα μέλη ή τους συμμετέχοντες, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, να αξιολογείται το περιστατικό αυξημένης επικινδυνότητας και να υπάρχει συγκεκριμένη παρέμβαση για τη διακοπή της βίας και την προστασία του θύματος. Αξιέπαινη όμως και συγκινητική ήταν και η πρωτοβουλία εισαγγελέων και δικαστών να επισκεφθούν αυτές τις ημέρες παιδιά σε δομές και να τους προσφέρουν γλυκά και παιχνίδια.
Πιο συγκεκριμένα έκαναν επισκέψεις στην Στέγη Ανηλίκων (αγόρια), στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού (κορίτσια) και στο Σωματείο Κακοποιημένων Γυναικών. Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία που συγκίνησε ιδιαίτερα τον κ. Γαλήνα, ο οποίος θέλησε να εκφράσει το δικό του ευχαριστώ.
«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις συναδέλφους που διέθεσαν με χαρά το χρόνο τους και μας εκπροσώπησαν επάξια. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους υπεύθυνους των Φορέων μιλούν για ενθουσιασμένα παιδιά. Προφανώς δεν έχουν σημασία τα λίγα γλυκά και τα συμβολικά δώρα που τους προσφέραμε, αλλά η «αγκαλιά» που ένιωσαν ότι τους έδωσαν οι δικαστές, δηλαδή αυτοί στους οποίους προσβλέπουν ότι θα τους προστατεύσουν, θα τους βοηθήσουν, καθώς θα νιώθουν ευάλωτοι, αδύναμοι.
Τέλος, ευχαριστώ την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κα Κανιαδάκη, που με προθυμία και περισσή χαρά μας οργάνωσε και μας συντόνισε εξαιρετικά».
Νέα προϊσταμένη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου αναλαμβάνει η εισαγγελέας κ. Γεωργία Γουρνιεζάκη, η οποία διαχρονικά αποτελεί σταθερή αξία για την Εισαγγελία Ηρακλείου.