ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Καταθέσεις ύψους 38.000 ευρώ κλαίει μία 72χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο που προστέθηκε στη μακρά λίστα με τα θύματα εξαπάτησης κυρίως μέσα από διαδικτυακές συναλλαγές.

Η γυναίκα δέχτηκε ένα μήνυμα στο κινητό της που την προέτρεπε να ενεργοποιήσει  συγκεκριμένο link προς επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων για την ασφάλεια της και τελικά η 72χρονη έπεσε στην «παγίδα» των δραστών που μέσω e-banking «σήκωσαν» τις οικονομίες της, τις οποίες μετέφεραν σε δύο λογαριασμούς.

Όπως γράψαμε και προχθές, η… λεία από τις διαδικτυακές απάτες σε επίπεδο Κρήτης υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Καθημερινά καταγράφονται  δεκάδες περιστατικά εξαπάτησης, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων να «ξαφρίζονται» εν ριπή οφθαλμού. Όλο και περισσότεροι πολίτες, ακόμα και έμπειροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν γνώση από διαδικτυακές συναλλαγές, πέφτουν θύματα εξαπάτησης, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες παραμένουν παντελώς ανήμπορες να προστατεύσουν με τον κατάλληλο μηχανισμό τους πελάτες τους.

Μην ξεχνάμε: Ύποπτα σημάδια

Λαμβάνετε ένα email, ένα μήνυμα κειμένου ή ένα τηλεφώνημα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από τράπεζα, πάροχο τηλεπικοινωνιών ή άλλη επιχείρηση με την οποία συναλλάσσεστε τακτικά, ζητώντας σας να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας.

Το email ή το μήνυμα κειμένου δεν εμπεριέχει ολόκληρο το όνομά σας και ενδέχεται να περιέχει ορθογραφικά ή άλλα γραμματικά λάθη.

Η διεύθυνση του ιστότοπου δεν μοιάζει με τη διεύθυνση που χρησιμοποιείτε συνήθως και ζητά λεπτομέρειες που συνήθως δεν ζητά ο νόμιμος ιστότοπος.

Πώς να προστατευτείτε

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή μην ανοίξετε συνημμένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζά σας ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό και σας ζητούν να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας – απλώς διαγράψτε τα.