Στην τελική ευθεία μπαίνει η θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση των πατινιών και άλλων αυτοκινούμενων μέσων που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους δύο ως τέσσερις μήνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έχει συσταθεί επιτροπή από το Υπουργείο Μεταφορών αποτελούμενη από ειδικούς, που θα εισηγηθεί κανονιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και άλλα αυτοκινούμενα μέσα. Το όλο θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου και θέσπιση κανόνων για τα κοινόχρηστα αυτοηλεκτροκινούμενα πατίνια στις ελληνικές πόλεις.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι τα αυτοκινούμενα ηλεκτρικά πατίνια είναι ένα ήπιο μέσο μεταφοράς κυρίως στις πόλεις, περιβαλλοντικά φιλικό και εύκολο στη χρήση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα πλεονεκτήματά τους και ταυτόχρονα τα μειονεκτήματα, που δημιουργούν προβλήματα επειδή πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δεν έχουν καθοριστεί και τα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ίδια την ταυτότητα του μέσου.
Με αυτήν την έννοια ερωτήθηκε ο υπουργός εάν προτίθεται να εισηγηθεί θεσμικό πλαίσιο τόσο για τους κανόνες κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων, τις προϋποθέσεις όσο και την ένταξή τους στο σύστημα μετακινήσεων.
«Μ’ αυτό το πνεύμα δηλώνω ταυτόχρονα και τη θετικότητα με την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτό το μέσο, αλλά και την επιφυλακτικότητα λόγω των ατυχημάτων που έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και των τοπικών αντιπαραθέσεων σε πολλούς δήμους και τοπικές κοινωνίες που έχουν υπάρξει, γιατί δεν έχουν δοθεί οι δέουσες λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι η Ελλάδα, υπήρξε φωτοδότης και της Ευρώπης και δεν είναι ανάγκη να αναζητούμε πάντα τους Ευρωπαίους σοφούς για ένα θέμα και ζήτησε διεύρυνση της επιτροπής που ανακοίνωσε ο υπουργός, με τη συμπερίληψη και της Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, η οποία πρέπει να συμμετέχει, αφού τα ηλεκτρικά πατίνια υποκαθιστούν μέρος της κυκλοφορίας με συμβατικά Ι.Χ. και μοτοσυκλέτες, και δεν πρέπει να θίγουν τις ευάλωτες ομάδες χρηστών του χώρου (πεζοί, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά κ.ά.) ενώ σημείωσε ότι άπτεται βεβαίως ενός ευρύτερου θέματος, που είναι η οργάνωση του δημόσιου χώρου, η οργάνωση και το πώς κινούμαστε στην πόλη και υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία είναι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων.