Από χθες άρχισαν επίσημα, οι εργασίες, αλλά και έρευνες στην περιοχή της Κορακιάς για τη λεγόμενη «μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση» της Κρήτης με την Αττική.
Το ειδικό σκάφος που είναι υπεύθυνο για όλες τις σχετικές βυθομετρικές, γεωλογικές και ωκεανογραφικές έρευνες, βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ διαθέτει πενταμελές εξειδικευμένο πλήρωμα.
Με βάση τη σχετική άδεια που έχει ζητηθεί, το σκάφος και το πλήρωμα του, αναμένεται να προχωρήσουν στις σχετικές έρευνες, οι οποίες και θα διαρκέσουν όπως υπολογίζεται είκοσι ημέρες, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα που θα προκύψουν από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι εργασίες προγραμματίζεται να είναι πολύωρες και να διαρκούν από τις 7.00 το πρωί έως και τις 10.00 το βράδυ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ωράριο βέβαια που ενδεχομένως να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς και τις συνθήκες που θα επικρατούν.
Υπενθυμίζεται ότι, αντίστοιχες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί στις περιοχές Πάχης Μεγάρων και στα αβαθή μεταξύ Αίγινας και Αγκυστρίου, καθώς σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να φθάσει το καλώδιο από την πλευρά της Αττικής.
Αναφέρεται ότι, οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εικοσαήμερο περιλαμβάνουν αναλυτικά:
-Βυθομετρική αποτύπωση της ζώνης έρευνας με πολυδεσμικό ηχοβολιστή.
– Γεωφυσική έρευνα με χρήση τομογράφου υποδομής πυθμένα, ηχοβολιστή. πλευρικής σάρωσης και θαλασσίου μαγνητομέτρου.
-Υποβρύχια επιθεώρηση και βιντεοσκόπηση του άξονα του καλωδίου μέχρι βάθος 30 μέτρων με χρήση υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος.
Στο μεταξύ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν προχωρά μόνο αυτό το έργο, αφού οι δράσεις του περιλαμβάνουν μια σειρά ακόμα έργων και παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «μικρή ηλεκτρική διασύνδεση» της Κρήτης με την Πελοπόννησο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αναφορικά με τη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης και Πελοποννήσου, εντός του 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πόντισης και ηλεκτρίστηκε το πρώτο από τα δύο καλώδια μεταξύ Λακωνίας και Χανίων, ενώ στις ράγες παρέμειναν τα κομβικής σημασίας χερσαία συνοδά έργα τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη – όπου πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες υπογειοποιήσεις καλωδιακών τμημάτων Υψηλής Τάσης κατά μήκος του ΒΟΑΚ. Εκτός από τις έρευνες του ειδικού σκάφους στην Κρήτη αναφορικά με τη «μεγάλη διασύνδεση» το έργο βρίσκεται σε ευρύτερη τροχιά υλοποίησης, αφού έχουν ήδη εκκινήσει τα πρώτα εργοτάξια και τα υποβρύχια καλώδια βρίσκονται ήδη σε παραγωγή.
Σε ό,τι αφορά τα έργα του Διαχειριστή στο ηπειρωτικό δίκτυο, η αναβάθμιση του κορεσμένου Συστήματος Μεταφοράς της Πελοποννήσου προωθήθηκε επίσης σημαντικά με τον «Δυτικό Διάδρομο» να βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευαστική του ολοκλήρωση και τον «Ανατολικό Διάδρομο» να προχωρά με ορίζοντα παράδοσης του πρώτου τμήματος εντός του 2021.
Στο μέτωπο των νησιωτικών διασυνδέσεων, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος με την ολοκλήρωση της Β’ και Γ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προχώρησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου-Εύβοιας ενώ καταλυτικές υπήρξαν οι εξελίξεις και για την Κρήτη, η οποία διασυνδέεται διπλά με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς.