Στην κατασκευή και ολοκλήρωση της λεγόμενης «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μάργαρης

Στην κατασκευή και ολοκλήρωση της λεγόμενης «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ιωάννης Μάργαρης.

Από το 12ο Capital Link Sustainability Forum, o κ. Μάργαρης τόνισε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής συνεχίζει με ταχύ ρυθμό την κατασκευή της «μεγάλης» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ποντίσει 170 χιλιόμετρα του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χιλιομέτρων» δήλωσε ο κ. Μάργαρης χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Μέσα στο 2022 θα προχωρήσουμε στην πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου με μήκος 335 χιλιόμετρα, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων.

Στην πλευρά της Αττικής προχωράμε τις εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χιλιομέτρων., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Οι εργασίες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων στον Σταθμό Μετατροπής βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν στην πλευρά της Κρήτης οι αντίστοιχες εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων και τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου».

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο Διαχειριστής στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα γενικά, ενώ ανέδειξε τη συμβολή των έργων του Διαχειριστή στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι πέραν της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, εξίσου απαραίτητες παράμετροι είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποθήκευσης, η ωρίμανση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, την ταχεία υλοποίηση των έργων μεταφοράς μέσα από τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται μέσα από ευρύτερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, μέχρι το 2025 στόχος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή είναι να «έχουμε εκσυγχρονίσει το σύνολο των υφιστάμενων διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά, μέσα από έργα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη επίσης, «τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι η απαραίτητη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα. Οι τεχνολογίες όμως που θα «πρασινίσουν» τα δίκτυα με ασφάλεια και ταχύτητα είναι συνδυαστικά οι μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Για να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης ΑΠΕ στο Σύστημα που καταγράφουμε σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα».

Όπως δήλωσε: « Το πρώτο είναι να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση, μέσα από το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και σε επίπεδο Διαχειριστή και σε επίπεδο αγοράς.

Το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε με τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τρίτο είναι να μπορούμε να υλοποιούμε τα έργα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Τέταρτο και εξίσου σημαντικό είναι οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται μέσα από ευρύτερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».