Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσουν τα εργοτάξια τόσο στην Αττική, όσο και στην Κρήτη για το έργο της λεγόμενης «μεγάλης ηλεκτρικής» διασύνδεσης του νησιού.
Οι ανάδοχες εταιρείες έχουν ήδη εκπονήσει τις βασικές μελέτες, ενώ έχει ήδη αρχίσει και η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των κατασκευαστών.
Υπενθυμίζεται ότι η «μεγάλη» καλωδιακή σύνδεση έχει μήκος 330 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει εκτενείς υπογειοποιήσεις όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη, οι οποίες φθάνουν τα 40 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Γιάννη Μάργαρη και τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη μόλις λειτουργήσουν και οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, το 2023, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα απαλλαχθούν από ετήσιες χρεώσεις ύψους έως 400 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλονται για την ηλεκτροπαραγωγή με χρήση ορυκτών καυσίμων από τις θερμικές μονάδες του νησιού.
Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αφού οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60%, όταν διασυνδεθεί πλήρως το νησί. Τέλος, ο κ. Μάργαρης δίνοντας το στίγμα των έργων του διαχειριστή τόνισε ότι με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, θα μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό σύστημα και όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ισχύος και τάσης για όλους τους καταναλωτές. Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε επίσης στα πολλαπλασιαστικά οφέλη και στην κατασκευαστική πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου εξήγησε ότι το ένα εκ των δύο κυκλωμάτων έχει ήδη ηλεκτριστεί, με το δεύτερο να ακολουθεί στις αρχές του 2021, οπότε και θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της διασύνδεσης. Ταυτόχρονα, ξεκινούν τις επόμενες μέρες τα εργοτάξια και για τη δεύτερη, «μεγάλη» διασύνδεση του Ηρακλείου με την Αττική.