Την κατ’ αρχήν ικανοποίησή της από τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης εκφράζει η Περιφέρεια Κρήτης, οι παρατηρήσεις της οποίας έγιναν δεκτές σε ένα ποσοστό 95 % σε σχέση με τα περιβαλλοντικά για το νέο αυτοκινητόδρομο.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλυτικά για τις εξελίξεις, αλλά και να παρουσιάσει την τεχνική έκθεση, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα της Περιφέρειας. Η ενημέρωση προβλέπεται να γίνει σε ένα μονοθεματικό Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου όλοι οι σύμβουλοι να είναι πλήρως ενήμεροι για τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, στόχος τόσο του Υπουργείου, όσο και της Περιφέρειας είναι το έργο να εκκινήσει άμεσα και μέχρι το 2024 να έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα σε όλα τα προβλεπόμενα εργοτάξια της Κρήτης.
Αναφέρεται επίσης, ότι στις βασικές τροποποιήσεις του αρχικού σχεδιασμού του έργου, εντάσσονται η διατήρηση και αναβάθμιση των κόμβων της Φοινικιάς, η δημιουργία νότιου κόμβου στο ύψος του αεροδρομίου που να συνδέει τον ΒΟΑΚ με τη Βιομηχανική Περιοχή και το Αστυνομικό Μέγαρο, καθώς και η δημιουργία τούνελ στο ύψος του Κακού Όρους, προκειμένου να πραγματοποιείται απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων, χωρίς περιορισμό στα όρια ταχύτητας.
Την ίδια ώρα πάντως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δηλώνει πως η Περιφέρεια συνεχίζει τις προσπάθειες της για ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μέσω της κατάρτισης νέων και ώριμων μελετών.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 κ. Αρναουτάκης δήλωσε πως το Υπουργείο και ο κ. Καραγιάννης είναι ενήμεροι για όλες τις πρόσθετες ανάγκες που υπάρχουν επί του ΒΟΑΚ, ενώ ανέφερε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς θα προχωρήσουν σχετικές, αναγκαίες μελέτες, όπως τη μελέτη υπογειοποίησης στο ύψος του Ηρακλείου και άλλες παρεμβάσεις που θα βοηθούν την κυκλοφορία στα σημεία απ’ όπου ο Βόρειος Οδικός Άξονας εισέρχεται από τον αστικό ιστό της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
«Το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Εμείς στο μεταξύ προετοιμάζουμε κι άλλες μελέτες ώστε να είναι ώριμες και να γίνουν απαραίτητες σημειακές παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου» δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει πως τη δεδομένη στιγμή οι συγκεκριμένες μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα καθυστερούσαν την εξέλιξη του έργου εφόσον το Υπουργείο ανέμενε την ολοκλήρωση τους.
Σε σχέση με τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε πως πάγιο αίτημα της Περιφέρειας είναι να υπάρξει υπογειοποίηση στο σημείο, τονίζοντας πως το ζήτημα έχει κατ’ επανάληψη τεθεί σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα, όπως συνεχίζονται και οι διεκδικήσεις.