ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ικανοποιημένοι οι αγρότες της Κρήτης από τις υποσχέσεις που πήραν

…όσοι δεν πήγαν στα υπουργεία πάνε στο συλλαλητήριο

Λύση στο πρόβλημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στοχευμένες κινήσεις για τους εργατές γης και πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος περισσότερων, πήραν οι αγρότες της Κρήτης στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων τους που είχαν στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις των νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων συλλόγων της Κρήτης περιλάμβαναν διαδοχικές επαφές με του Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, αλλά και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η αρχή έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ενημέρωσε τους αγρότες πως στις 26 Φεβρουαρίου πρόκειται να δοθεί μία ακόμα «μάχη» στις Βρυξέλλες για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για τη διόρθωση των στρεβλώσεων. Ο υπουργός αποκάλυψε παράλληλα στους αγρότες ότι στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί μια άτυπη Σύνοδος μεταξύ των Υπουργών της Μεσογείου, στο πλαίσιο της οποίας θα μπουν οι βάσης για τη συνολική αναμόρφωση των πολιτικών, προς όφελος των αγροτών, της παραγωγής και της αγροτικής ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες μετέβησαν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, όπου πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Οι αγρότες κατέθεσαν ένα πλήρη φάκελο προτάσεων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με τον Υπουργό κ. Καιρίδη να διευκρινίζει πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία εμπλέκονται κι άλλα υπουργεία, εκτός από το Υπουργείο στο οποίο είναι επικεφαλής.

Ο κ. Καιρίδης, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό περιέγραψε τις προσπάθειες του Υ.Μ.Α. για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει για την απλοποίηση των διαδικασιών, προχωρά στη λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης, επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τα Προξενεία και την καθυστέρηση στη διαχείριση και επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων που υπάρχουν, οι οποίες απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Ο κ. Αυγενάκης εξήρε τη σπουδαιότητα της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε να ζητήσει, άμεσα, από κοινού με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία του Ά Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών στα Προξενεία και την υποστελέχωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σημαντικές εξελίξεις ωστόσο υπήρξαν και στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη να αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημα των αγροτών και της Κρήτης, αλλά να εμμένει στο γεγονός πως υπήρξε εκτόξευση του κόστους. Οι αγρότες της Κρήτης διευκρίνισαν πως το κόστος ανέβηκε δραματικά, επειδή αυξήθηκαν οι συνδεόμενοι ΚΑΔ. Ανέφεραν παράλληλα πως εφόσον μεταξύ των αιτήσεων που έχουν γίνει περιλαμβάνονται ψευδή στοιχεία, αυτά να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και για τους παραβάτες να υλοποιηθεί ότι ακριβώς προβλέπεται.

Ο υπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο βρίσκεται πολύ κοντά σε διορθωτικές κινήσεις, ενώ υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να υλοποιηθεί μια νέα συνάντηση στην οποία οι αγρότες της Κρήτης θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Κρήτης που συμμετείχαν στον διάλογο, θεώρησαν πως οι συναντήσεις πήγαν πολύ καλά και οι εξελίξεις ήταν θετικές, οπότε και διαμήνυσαν πως δεν έχουν κάποιο λόγο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα αγροτών, η οποία και είναι μικρότερη που επέλεξε να μην συμμετέχει στο διάλογο χθες και θα κατέβει σήμερα σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, παράλληλα με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.